Tien landen die in de komende twintig jaar zullen verdwijnen… waaronder ook België

De controversiële financieel-economische blog Zerohedge is vanwege zijn ongezouten stellingen in Wall Street bijzonder populair. Hoewel de anonieme schrijvers van de site vaak goed ingelicht blijken over financiële kwesties, grenzen hun economische voorspellingen soms aan de populaire Amerikaanse complottheorieën.

Ook de onderstaande lijst die onlangs werd gepubliceerd, kan dus misschien beter met een korrel zout worden genomen. Grappig is het in elk geval wel: tien landen die volgens Zerohedge in de volgende twintig jaar zullen verdwijnen.

10. Spanje

De Spaanse overheidsschuld zal de volgende jaren enkel stijgen en dit jaar boven de 100 procent van het bruto binnenlandse product uitkomen. Ondertussen rijst de werkloosheid (24 procent van de beroepsbevolking) de pan uit en hebben de bezuinigingsmaatregelen geen enkel effect.

Doordat de noordwestelijke regio Catalonië economisch wel goed presteert, groeit in dat gebied de aanhang van de separatisten. Na een symbolisch referendum vorig jaar, waarin een overweldigende meerderheid van de Catalanen voor een groteree autonomie stemde, is het volgens Zerohedge onwaarschijnlijk dat Spanje in zijn huidige vorm nog twintig jaar zou overleven.

9. Noord-Korea

Afgesloten van de buitenwereld, ontbreekt het Noord-Korea volgens Zerohedge aan alles wat nodig is om de eenentwintigste eeuw te overleven. De industrie van het land ligt in puin doordat alle beschikbare middelen naar het leger vloeiden, terwijl een kwart van de bevolking onvoldoende voeding heeft en de nationale economie met minder dan 1 procent per jaar groeit.

Het einde van het regime van Kim Jong-Un zal volgens Zerohedge dan ook niet lang meer op zich laten wachten.

8. België

Met een woordje uitleg over de onoverbrugbare culturele verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië en de moeilijke regeringsvorming van de voorbije jaren verklaart Zerohedge zijn keuze om ook België op de lijst met bedreigde landen te plaatsen.

7. China

Milieuproblemen zullen China volgens Zerohedge tegen het einde van het volgende decennium de das omdoen. Specialisten voorspellen dat er tegen die deadline door de uitdroging en vervuiling in het land geen drinkbaar water meer te vinden zal zijn.

6. Irak

De grenzen van Irak werden ooit vastgelegd door de Britse kolonisatoren. Nu betaalt het land daarvoor de prijs in de vorm van een strijd tussen de Koerden in het noorden, de Soennieten in het westen en de Sjiieten in het zuiden. Zerohedge ziet geen realistische oplossing voor dat conflict en voorspelt dan ook dat het land uiteen zal vallen.

5. Libië

Toen de Italianen als kolonisator van Libië vertrokken, lieten ze een kunstmatige staat achter. Voor de Italiaanse bezetting waren er slechts drie autonome regio’s en tot op heden blijven de stamverbanden in het land belangrijker dan nationale sentimenten.

De enige die het land kon bijeenhouden was een dictator zoals kolonel Moammar Khadaffi. Nu Khadaffi is geliquideerd, zal het volgens Zerohedge ook niet lang meer duren vooraleer ook het land verdwijnt.

4. Islamitische Staat

Voor zover dit al een echte staat is natuurlijk, erkend wordt Islamitische Staat immers door niemand. Toch beschouwen de strijders van Daesh, zoals Islamitische Staat ook wordt genoemd, zichzelf wel degelijk als een natie.

Volgens Zerohedge zal dat echter niet lang duren. Daesh heeft immers een lange en snelgroeiende lijst van vijanden overal ter wereld – van Koerdistan tot Saoedi-Arabië en Iran – en maakt weinig kans om op lange termijn te overleven.

3. Groot-Brittannië

Nu de Schotse separatisten bij de recente parlementsverkiezingen een klinkende overwinning boekten, zal de roep om autonomie van hun land weer luider gaan klinken. Ook in Wales gaan er steeds meer stemmen op voor een afscheiding van Groot-Brittannië. Als één van de regio’s daarmee succes boekt, is het volgens Zerohedge wellicht snel afgelopen met het Verenigd koninkrijk. 

2. De Verenigde Staten

Drie jaar geleden vroegen vijftig Amerikaanse staten in een petitie om onafhankelijkheid. De kans dat één of meerdere staten  zich in de nabije toekomst van het moederland zullen losscheuren, lijkt volgens Zerohedge groot. Texas of Alaska zouden wel eens de eersten kunnen zijn. 

1. De Malediven

Eén land dat letterlijk zal verdwijnen – volgens Zerohedge dan toch – zijn de Malediven. Door de stijgende zeespiegel zou het land immers door de oceaan opgeslokt kunnen worden. De Malediven bevinden zich slechts anderhalve meter boven het zeeniveau en tegen het einde van deze eeuw zou de opwarming van de aarde daarvan 59 centimeter kunnen inpikken. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20