Thierry Breton: ‘Europees contract met AstraZeneca wordt mogelijk niet vernieuwd’

Thierry Breton, Europees commissaris voor de Interne Markt, heeft gezegd dat het Europese contract met het farmabedrijf AstraZeneca mogelijk niet vernieuwd wordt door de herhaaldelijke vertragingen in de levering van het coronavaccin die zich sinds het begin van het jaar hebben voorgedaan.

De aanhoudende problemen met de leveringen van het AstraZeneca-vaccin zou het farmabedrijf in de nabije toekomst wel eens parten kunnen spelen. Breton heeft laten weten dat de Europese Unie overweegt om het contract met AstraZeneca niet te verlengen.

Vertraging leveringen

‘We zijn pragmatisch. Mijn prioriteit als verantwoordelijke van de vaccins is dat diegenen met wie we contracten sluiten, precies leveren wat overeengekomen is en zelfs meer’, heeft de Europese commissaris gezegd in een interview met de Franse tv-zender BFMTV.

In het interview hekelde hij het aantal dosissen van het vaccin dat de Europese Unie tot nu toe heeft ontvangen. ‘We hadden 120 miljoen dosissen besteld voor het eerste kwartaal en 180 miljoen doses voor het tweede kwartaal. In het eerste kwartaal hebben ze er slechts 30 miljoen geleverd, wat problemen veroorzaakte die iedereen heeft gezien, en in het tweede kwartaal leveren ze slechts 70 miljoen doses’, klonk het zondag.

Niets definitief

Breton heeft wel benadrukt dat er nog niets definitief is. ‘We blijven praten met AstraZeneca’, ging hij verder. Zo herhaalde hij dat de baten van een vaccinatie met AstraZeneca opwegen tegen de ziekte. Volgens hem is de vaccin een belangrijk middel om het Europese continent geleidelijk te openen. ‘Vanaf dan kunnen mensen op vakantie gaan binnen de Europese Unie’, aldus Breton. Hij mikt daarbij op een versnelling van de vaccinatie in het tweede kwartaal en de invoering van een Europese gezondheidspas in juni.

In een interview met het Oostenrijkse dagblad Kurier heeft AstraZeneca wel laten weten dat het werkt aan een aangepaste versie van het vaccin. Die versie zou tegen eind 2021 klaar zijn en zou ingezet kunnen worden tegen de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus.

Meer