De legendarische Wall Street-belegger Michael Burry haalde vorig weekend uit naar de grapmunt Shiba Inu. Volgens Burry zijn er te veel van de memecoins om enige waarde te hebben.
Michael Burry, die in 2005 de Amerikaanse kredietcrisis voorspelde en via shorting er een fortuin mee kon verdienen, is een gekend criticus van cryptomunten. Burry waarschuwde al in verschillende tweets, die hij na enkele uren meestal verwijdert, tegen het aankopen van digitale munten. Die zijn volgens hem deel van een speculatieve, door schulden aangedreven, Bitcoinzeepbel.
Ditmaal heeft Burry zijn pijlen gericht op Shiba Inu (SHIB), waarvan de koers de laatste maand een rally van maar liefst 288.4 procent zag. Sinds de munt werd opgericht, is de prijs van één Shiba Inu-munt gestegen met een astronomische 26 miljoen procent, staat te lezen in de tabellen van Coingecko.
Dat betekent allemaal niets, denkt Burry. Hij wijst daarbij in een tweet (die inmiddels verwijderd is) op het feit dat er meer dan een quadriljoen van de grapmunten in omloop te zijn.
“Ik wil maar zeggen dat een quadriljoen seconden ongeveer 32 miljoen jaar is”, betoogt Burry. “Een quadriljoen dagen is zo’n 2,7 biljoen jaar, ofwel evenveel tijd als er gepasseerd is sinds het begin van het universum maal 71.000. De munt is met andere woorden waardeloos.”
“De val zal dramatisch en pijnlijk zijn”
Burry wil met deze indrukwekkende rekensom eigenlijk zeggen dat een Shiba Inu-munt onmogelijk de waarde kan hebben die de munt op dit moment heeft. Zo’n grapmunt kost op het moment van schrijven 0,0002701 dollar en is met een totale marktwaarde van 10,6 miljard dollar de 20e grootste cryptomunt ter wereld.
De beheerder van het Scion-investeringsfonds betwijfelt ook het rendement op lange termijn van memecoins, gezien de intenties van verschillende overheden om crypto strenger te reguleren.
Volgens Burry is de hype rond Bitcoin, meme-aandelen en andere populaire activa, zoals NFT’s, overroepen en vergelijkbaar met de zeepbel van internetbedrijven in de jaren 90 en de Amerikaanse vastgoedmarkt rond 2005. “Ze worden aangedreven door een koortsachtige speculatie die ongelooflijke hoogten bereikt, daardoor zal de val ook dramatisch en pijnlijk zijn,” waarschuwt Burry.
De volgende “big shorts” van Burry
Nochtans is Burry diegene die de trend rond beleggen in meme-aandelen, zoals videospelwinkel GameStop en cinemaketen AMC, begonnen is in 2019. Zijn aandeel in GameStop leidde tot massale investeringen van een legertje privébeleggers van Reddit-forum WallStreetBets. Met een zogenoemde short squeeze konden zij zo hedgefondsen uitschakelen die gokten op de ondergang van GameStop en AMC.
Michael Burry short inmiddels ook aandelen van de elektronische autobouwer Tesla en het cryptobeleggingsfonds van Cathie Wood, de topvrouw van Ark Invest.
(kg)