‘The Big Short’-belegger Michael Burry waarschuwt dat huidige beursboom hem doet denken aan begin internetzeepbel van jaren 90

De Wall Street-legende waarschuwt al verschillende maanden dat er een historische beurscrash aankomt. Volgens Burry doet de huidige rally van de aandelenmarkt hem denken aan de befaamde dotcom-zeepbel die in de jaren 90 uiteenspatte.

Michael Burry gokte in 2005 dat de Amerikaanse vastgoedmarkt een enorme zeepbel was die zou moeten crashen. Daarom wedde Burry jarenlang tegen de overgewaardeerde hypotheken op die vastgoedmarkt. In 2007 haalde hij zijn gelijk toen de markt stagneerde en uiteindelijk in 2008 de oorzaak voor de kredietcrisis werd.

De beruchte baas van het Scion Asset Management-fonds verspreidde zoals gewoonlijk een hele reeks tweets met “marktwijsheden” voordat hij ze opnieuw verwijderde. Ditmaal sprak Burry uitvoerig over het feit dat de huidige beursboom hem doet denken aan de vooravond van de internetzeepbel. Volgens hem is de ongebreidelde speculatie op de markt ook gelijkaardig aan de influx van particuliere beleggers aan het einde van de jaren 20 voor de Great Depression uitbrak.

Deze tweet is inmiddels verwijderd.

Om zijn uitspraken te staven, deelde Burry een screenshot van koersgrafieken van de website Financialweb.com. Volgens Burry vertoont de forse groei van de Amerikaanse aandelenmarkt in de aanloop naar de dotcom-crash een “correlatie van 94 procent” met de beursaangroei van de laatste 15 jaar.

De koersgrafiek van de S&P 500, de aandelenindex met de 500 meest waardevolle Amerikaanse bedrijven, zou een correlatie van “95 procent” vertonen, zegt Burry. “Een zeer veel voorkomende koersgrafiek vroeger”, stipt de Wall Street-belegger ironisch aan, “Komt me vaag bekend voor.”

Cassandra

Interessant om te weten: Michael Burry gebruikt op de Twitter het alias “Cassandra”. Dat is een verwijzing naar de gelijknamige Trojaanse prinses die verschillende keren waarschuwde voor de ondergang van de stad. Ze kon echter nooit iemand overtuigen van haar gelijk.

Burry speelt de laatste maanden een soortgelijke rol voor zijn volgers op sociale media. Op willekeurige momenten lost hij enkele tweets waarin hij stukjes wijsheid verbergt. Enkele uren tot dagen later worden de tweets verwijderd.

Via die optredens weten we onder andere dat Burry opnieuw waardevolle aandelen short waarin veel mensen een hoog vertrouwen hebben dat ze gezond zullen blijven stijgen. Zo gokt Burry onder andere op een stevige correctie van Tesla, het technologiebedrijf van Elon Musk, en ARK Invest, het aandelen- en cryptofonds van Cathie Wood.

“Liftjongens en typisten”

De topman van Scion maakte ook een vergelijking tussen het hoge aantal personen die zogenoemde “meme-aandelen”, zoals die van cinemaketen AMC en videospelwinkel GameStop, verhandelen en de ongebreidelde speculatie op Wall Street vlak voor de beurscrash van 1929.

Deze tweet is inmiddels verwijderd.

Ditmaal illustreerde Burry zijn punt door een artikel van de Wall Street Journal over de toestroom van memebeleggers te delen, vergezeld met een citaat van de statisticus Leroy Peavey uit 1929. Peavey beschuldigde wild speculerende “liftjongens, typisten en zelfs schoolkinderen” ervan de markt te destabiliseren. Een duidelijke verwijzing naar het chaotische legertje beleggers die massaal het geld van hun stimuluspakketten in “waardeloze” bedrijven staken om de draak te steken met hedgefondsen.

(lb)

Lees ook: “The Big Short”-belegger Michael Burry voorspelt financiële crisis: Amerikaanse investeerders lenen recordbedragen

Meer