Terwijl rest van de beurs in extase is, krijgen lockdown-aandelen als Zalando en Netflix rake klappen

Het spectaculaire vaccin-nieuws van Pfizer stuurt de beurzen fors hoger. Toch zijn er enkele aandelen die middenin het wereldwijde beursfeest naar beneden duikelen.

Het gaat om bedrijven die er baat bij hebben dat we met zijn allen thuis moeten blijven en niet naar het werk, de fitness of de modewinkel kunnen gaan.

Peloton: -22%

De thuisfitness Peloton groeide als kool de voorbije maanden en krijgt nu de weerbots. Het aandeel verloor bij opening van de Amerikaanse beurzen meteen 22 procent. Peloton, dat vooral actief is in Noord-Amerika, levert hometrainers met een ingebouwde onlineverbinding en allerhande diensten via het internet. Beleggers lijken er vanuit te gaan dat een thuisfitness geen perfecte vervanging is voor de klassieke fitnesszaal, die weer vol zal lopen eens iedereen gevaccineerd is.

Zoom: -17%

Een doeltreffend vaccin kan leiden tot een snelle terugkeer van werken op kantoor, en dus tot minder videogesprekken via Zoom, dat tijdens de coronacrisis een indrukwekkende opgang maakte. De beurskoers van Zoom duikelde bij beursopening meteen 17 tot 18 procent lager.

Zalando: -8%

De webwinkel verloor in een eerste reactie op het Pfizer-nieuws ongeveer 8 procent op de beurs van Frankfurt. Het bedrijf had een maand geleden nog zijn financiële verwachtingen verhoogd, omdat er zo intens geshopt werd tijdens de coronacrisis.

Etsy, de webwinkel voor artisanale spullen en ook een van de winnaars van de coronacrisis, moet zelfs een koersverlies van 20 procent incasseren.

Netflix: -8%

De streamingdienst Netflix donderde bij de start van de Amerikaanse handel eveneens met circa 8 procent naar beneden. Analisten waarschuwden er al eerder voor dat het aandeel-Netflix riskeert klappen te krijgen als lockdownmaatregelen versoepeld worden of als er een coronavaccin is. Het lockdown-effect, dat het aantal gebruikers van Netflix de hoogte injoeg, was sowieso al over zijn hoogtepunt heen.

Pinterest: -7%

Ook sociale media die tijdens de pandemie fors aan populariteit wonnen, zoals Pinterest (min 7 procent), vielen maandag uit de gratie van beleggers.

Paypal: -6%

Minder ecommerce, betekent minder online betalingen. De betaaldiensten Adyen en PayPal knikten met respectievelijk 5 en 6 procent omlaag.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20