Thuiswerken binnenkort onbetaalbaar?

Telewerk is bijzonder populair en volledig geïntegreerd nadat werknemers gestimuleerd werden van thuis uit te werken tijdens covid-lockdowns.

Thuiswerken zal in de herfst en winter heel wat kostelijker worden gezien de huidige energieprijzen. En er is niet meteen beterschap in zicht. Of we ons daardoor vaker zullen moeten verplaatsen naar kantoor, zal van persoon tot persoon afhangen. “Iedereen zal zijn persoonlijke kosten-batenanalyse moeten maken”, zegt Katrien Vangrieken, verbonden aan het departement Psychologie en Pedagogie aan de KU Leuven, in ‘De wereld vandaag’ op Radio 1.

Elektriciteit en gas kosten uiteraard geld. Op kantoor betaalt de werkgever, thuis betaalt u zelf. Een dagje thuiswerken zou de komende maanden wel eens kunnen oplopen tot 18,40 euro. Dat blijkt uit berekeningen gemaakt door De Tijd. 14,30 euro van die kosten zouden bestaan uit verwarmingskosten. De overige 4,10 euro gaat naar elektriciteit.

Eigen afweging

Mensen kiezen om heel wat redenen voor thuiswerk. Voor de ene is dat om ecologische redenen, voor de andere omwille van meer vrije tijd. Hoe sterk die groep thuiswerkers beïnvloed zal worden, valt op dit moment nog niet te zeggen.

“Ik denk dat daar een soort individuele kosten-batenanalyse aan te pas zal komen: in welke mate wegen bepaalde voor- of nadelen door in je keuze om al dan niet naar kantoor te gaan”, zegt Vangrieken. “Tijdens de coronacrisis zagen we dat voor veel mensen de ecologische impact ook belangrijk is. Die groep zal het er misschien voor over hebben om toch niet naar kantoor te komen”, voegt Vangrieken eraan toe.

Toch wordt verwacht dat een groot deel de extra kosten zal slikken. “Meer vrije tijd, de verplaatsing niet moeten maken, voor sommige mensen is dat belangrijker dan een hogere energiefactuur”, veronderstelt Vangrieken.

Werkgever

Werkgevers zullen zelf ook de afweging moeten maken. Sommige organisaties hebben namelijk hun kantoorruimte de afgelopen maanden gereduceerd met de integratie van telewerk. Dat zou een terugkeer naar kantoor wel eens lastiger kunnen maken. Andere organisaties zullen dan weer tevreden zijn terug wat meer mensen op de werkvloer te zien.

Belangrijk om te weten: wie thuis werkt, heeft recht op een vergoeding. Die is in juni opgetrokken tot maximaal 140,15 euro, als reactie op de stijgende energiekosten. Werkgevers bepalen zelf of ze al dan niet zo’n vergoeding toekennen en hoeveel die bedraagt.

(jvdh)

Meer