Tabaksindustrie moet in Spanje opruimen sigarettenpeuken betalen

In Spanje zullen de tabaksfabrikanten voortaan de financiële kosten moeten dragen voor de opruiming van de miljoenen sigarettenpeuken die jaarlijks door rokers in het openbare domein worden weggegooid. Dat heeft de Spaanse regering beslist. Omdat de sector die kosten wellicht aan zijn klanten zal doorrekenen, hoopt de Spaanse overheid dat de maatregel nog meer burgers zal doen beslissen om met roken te stoppen.

Waarom is dit belangrijk?

De strijd tegen rondslingerende sigarettenpeuken vormt een onderdeel van de strategie van de Spaanse autoriteiten om het volume afval te verminderen en recyclage te promoten. Die ingrepen omvatten onder meer een verbod op plastic bestek en borden voor eenmalig gebruik, wattenstaafjes, polystyreen bekers en plastic rietjes en een beperking van plastic voedselverpakkingen.

Richtlijn Europese Unie: De Spaanse wet spiegelt zich aan een richtlijn van de Europese Unie, die het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik beperkt en die vervuilers wil verplichten het afval dat zij veroorzaken op te ruimen.

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20