Nieuw-Zeeland gaat voor totaalverbod op sigaretten voor nieuwe generaties

Nieuw-Zeeland wil tabaksproducten vanaf eind volgend jaar verbieden voor jongeren onder de 14 jaar. Dat maakte Ayesha Verrall, Geassocieerd Minister van Volksgezondheid, bekend.

Nieuw-Zeeland gaat de verkoop van tabak aan de volgende generatie verbieden, in een poging om het roken uiteindelijk uit te bannen. Iedereen die na 2008 geboren is, zal nooit meer (legaal) sigaretten of tabaksproducten kunnen kopen.

Wereldwijd toonaangevende hervormingen

De maatregel maakt deel uit van een grootscheepse campagne tegen roken die het ministerie van Volksgezondheid van Nieuw-Zeeland donderdag heeft aangekondigd.

“Roken is nog steeds de belangrijkste oorzaak van vermijdbare sterfte in Nieuw-Zeeland en veroorzaakt een op de vier gevallen van kanker”, zei minister Verrall. “Met roken verband houdende schade komt vooral voor in onze Māori (het volk dat Nieuw-Zeeland als eerste bewoonde, red.), Pacific-  en lageinkomensgemeenschappen. We willen ervoor zorgen dat jongeren nooit beginnen met roken”

Artsen en andere gezondheidsdeskundigen in het land hebben de wereldwijd toonaangevende hervormingen verwelkomd. “Het zal mensen helpen te stoppen of over te stappen op minder schadelijke producten, en het zal de kans dat jongeren verslaafd raken aan nicotine veel kleiner maken”, zei professor Janet Hook van de Universiteit van Otago aan de BBC.

Vaping

Premier Jacinda Ardern zei dat het actieplan dient om jongeren ervan te weerhouden om te beginnen met roken: “De helft van degenen die beginnen met roken, sterft aan de gevolgen ervan.” Dat schrijft The New Zealand Herald.

Het simpelweg blijven verhogen van de prijzen zou niet effectief zijn om het aantal rokers te doen verlagen. Er moesten andere maatregelen worden genomen, aldus Ardern.

Ardern is wel positief over vaping, roken via een elektronische sigaret die aerosolen produceert. Volgens haar is het een zeer succesvol alternatief voor tabak roken en werkt het om mensen te doen stoppen met roken.

“Het is een belangrijk hulpmiddel. Ik weet zeker dat er mensen zullen zijn die in de toekomst iets willen zeggen over het gebruik van vaping onder jongeren, maar we zijn er in dit plan vooral op gericht om mensen ervan te weerhouden om te beginnen met roken.”

Momenteel rookt ongeveer 13 procent van de Nieuw-Zeelandse volwassenen. Tien jaar geleden was dat nog 18 procent. Nieuw-Zeeland hoopt met de nieuwe maatregel het percentage rokers tegen 2025 tot 5 procent terug te brengen.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20