Oostenrijk en Nieuw-Zeeland leggen basis voor “tweeklassenmaatschappij”

Nadat Oostenrijk afgelopen weekeinde strengere maatregelen aankondigde voor niet-gevaccineerden, geeft nu ook de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern toe dat het Covid-beleid in haar land een tweedeling zal veroorzaken, waarbij niet-gevaccineerde burgers andere rechten zullen hebben dan degenen die de prik wel hebben gekregen. 

Tijdens een video-interview zei de premier dat de huidige regels gevaccineerde burgers meer vrijheden geven. Op een vraag van een journalist bevestigde Ardern dat wie gevaccineerd is meer rechten heeft dan wie dat niet is. Ze zei dat de nieuwe plannen bedoeld waren om de vaccinatiegraad en het vertrouwen van het publiek te stimuleren.

In Nieuw-Zeeland wordt om de pandemie in te dammen een “verkeerslichtsysteem” geintroduceerd. Wanneer het licht rood is, zullen degenen die gevaccineerd zijn zich vrij kunnen bewegen en vrij gebruik kunnen maken van diensten. Niet-gevaccineerden zullen echter met veel strengere beperkingen worden geconfronteerd. Zij mogen alleen in groepen van maximaal tien personen bijeenkomen en zich niet in plekken begeven waar sprake is van “nauw contact”. Restaurants, bars en sportscholen, bijvoorbeeld.. 

Oppositieleder Judith Collins veroordeelde het plan als “onthutsend, verwarrend en ingewikkeld”. Ze zei dat Aucklanders uiteindelijk “zouden worden gegijzeld door mensen die zich niet willen laten vaccineren”.

Ardern heeft veel lof geoogst voor haar reactie op de pandemie: Nieuw-Zeeland heeft een relatief laag aantal van 28 sterfgevallen en 5.638 ziektegevallen gekend. Toch moest ze toegeven dat het land maandenlang in een volledige lockdown houden, uiteindelijk niet houdbaar bleek.

Ardern kondigde vrijdag ook aan dat in elke regio 90 procent van de Nieuw-Zeelanders volledig gevaccineerd moet zijn voordat het hele land kan beginnen met het versoepelen van de beperkingen. Voorlopig is slechts 58 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. 

Oostenrijk: lockdownmaatregelen voor ongevaccineerden

Ook de Oostenrijkse regering kondigde vrijdag nieuwe Covidmaatregelen aan die specifiek gericht zijn op niet-ingeënte mensen. “We staan ​​op het punt in een coronapandemie van niet-gevaccineerden terecht te komen en dat moet worden voorkomen,” zei de nieuwe bondskanselier Alexander Schallenberg.

Het plan omvat de mogelijkheid van lockdownmaatregelen voor ongevaccineerden als de bezettingsgraad van intensivecare-afdelingen een bepaalde drempel bereikt. Als er meer dan zeshonderd ic-bedden bezet zijn door coronapatiënten, mogen Oostenrijkers die niet volledig zijn ingeënt hun woningen enkel nog in uitzonderingsgevallen verlaten. Voor gevaccineerden geldt die beperking niet.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20