Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

‘Superkern’ zet licht op groen voor belastinguitstel en uniforme GAS-boetes

Logo Business AM
Coronacrisis

04/04/2020 | Kim Evenepoel | 3 min leestijd

Sophie Wilmès (MR) - Isopix

Het kernkabinet heeft zaterdag vergaderd met de tien partijen die instemden met de volmachten om het coronavirus te bestrijden. Een aantal maatregelen, zoals uitstel van belastingen of het invoeren van GAS-boetes van 250 euro, kregen groen licht.

In de strijd tegen het coronavirus kreeg de minderheidsregering van premier Sophie Wilmès bijzondere machten, waarmee ze snel maatregelen kon nemen zonder telkens daarvoor langs het parlement te moeten.

Naast de drie regeringpartijen MR, Open Vld en CD&V stemden zeven andere partijen hier mee in: PS, N-VA, sp.a, Ecolo, Groen, cdH en DéFI.

Hun voorzitters – of in het geval van N-VA de Kamerfractieleider – vergaderen elke zaterdag met de regeringstop om na te gaan of de maatregelen die de regering neemt niet buiten de lijntjes kleurt van de volmachtenwet.

Negen kb’s

Vandaag stonden negen kb’s op de agenda van een vergadering die uiteindelijk vier uur heeft geduurd. Het ging onder meer om het uitstel van betaling van belastingen en sociale bijdragen en over de mogelijkheid om betalingsuitstel te krijgen voor leningen bij de banken.

Ook het systeem van uniforme gasboetes voor inbreuken tegen de coronamaatregelen lag op de tafel van de superkern. Die boetes zullen 250 euro bedragen (terwijl GAS-boetes nu normaal maximum 25 euro bedragen) en onmiddellijk geïnd kunnen worden. Het systeem zal voor het hele land hetzelfde zijn.

De negen kb’s kregen uiteindelijk groen licht, wat niet wil zeggen dat alle partijen inhoudelijk helemaal akkoord gaan. De goedkeuring betekent enkel dat de maatregelen binnen het kader van de volmachtenwet blijven.

De voorbije dagen was binnen de regering wat wrevel ontstaan over de manier waarop de politie de naleving van de coronamaatregelen controleerde. Open Vld waarschuwde bij monde van Gwendolyn Rutten voor ‘disproportionele maatregelen’ zoals het inzetten van warmtedrones of kliklijnen.

Sheriff De Crem

Ook sp.a-voorzitter Conner Rousseau zei vrijdagavond in ‘De Afspraak’ (Canvas) dat zijn partij geen volmachten heeft gegeven ‘zodat minister van Binnenlandse Zaken De Crem sheriff kan spelen‘.

Intussen hebben verschillende partijen al pistes gelanceerd over steun aan wie in deze coronatijden aan het werk is. Een coronapremie voor het zorgpersoneel en eventueel ook voor wie in supermarkten of in de transportsector aan het werk is, of ‘coronaverlof’ voor ouders die werk en kinderopvang niet langer kunnen combineren,…. Die zaken kwamen vandaag in elk geval niet aan bod.

Source: Belga


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks