‘Strenge controles en boetes’ na extra maatregelen regering

Op woensdag om 12 uur gaan de nieuwe, strengere maatregelen in om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vanaf dan wordt er ook gecontroleerd en beboet.

‘Blijf in uw kot’, dat is al even de boodschap die de regeringen van dit land samen en apart naar de bevolking brengen. Vanaf twaalf uur deze middag blijft u dus het beste binnen, al mag u wel nog even gaan joggen, zij het liefst alleen. Hier kan u alle richtlijnen nog even nalezen.

GAS-boete

Premier Sophie Wilmès benadrukte het dinsdagavond al op de persconferentie: iedereen moet binnen blijven en wie zich niet aan de regels houdt, kan beboet worden. De federale regering wil vooral ‘samenscholingen’ tegengaan, bijvoorbeeld in parken. Wie met vrienden rondhangt, kan dus een boete krijgen.

Over de hoogte van die boete is nog niets bekend. Al gaf Wilmès wel aan dat dat op gemeentelijk niveau zal gebeuren, met GAS-boetes bijvoorbeeld. Een GAS-boete wordt gemeentelijk bepaald. Die loopt van maximum 175 euro voor minderjarigen tot maximum 350 euro voor volwassenen.

Maar er zouden ook zwaardere boetes kunnen uitgedeeld worden. Wie over de schreef gaat, kan volgens procureur Procureur Ine Van Wymersch (Parket Halle-Vilvoorde) een boete tot 4.000 euro krijgen en een gevangenisstraf van drie maanden. Dat zegt ze bij VRT.

‘Geen andere keuze’

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) zullen ‘de ordediensten er streng op toezien dat de strengere maatregelen die de verdere verspreiding van het coronavirus moeten beperken, worden nageleefd.’ Dat liet hij weten aan RTL.

‘We hadden geen andere keuze’, zei de minister. ‘Mensen moeten thuis blijven. Door voor zichzelf te zorgen, zorgt men ook voor anderen.’ Dat er geen keuze was, beaamde ook Vlaams minister-president Jan Jambon bij RTL. Volgens hem komt de verstrenging er omdat sommige Belgen de eerste set maatregelen niet goed hebben opgevolgd.

Bedrijven

Bedrijven die geen ‘social distancing’, het codewoord van de laatste weken, kunnen toepassen op de werkvloer en hun medewerkers toch dwingen tot werk, worden beboet. Worden ze nog eens betrapt, dan moeten ze sluiten. Hoe hoog die boetes zijn, is niet duidelijk.

Meer