Stresserende situaties kunnen ook onderdeel vormen van een leerproces

Een regelmatige confrontatie met stresserende situaties kan belangrijke voordelen opleveren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Ashridge Business School bij Britse bedrijfsleiders. Uit het onderzoek blijkt dat een regelmatige blootstelling aan spanning het menselijk brein helpt om onder druk de gepaste beslissingen te nemen.

Wanneer het individu zich bewust aan een stresserende situatie blootstelt, blijkt volgens de onderzoekers de structuur van het brein te veranderen, waardoor men beter is staat zou worden om goede beslissingen te nemen. Wel wordt opgemerkt dat het individu het gevoel moet hebben over de nodige instrumenten te beschikken om met de stress om te gaan.

“Het optimaliseren van het vermogen om onder stress de gepaste beslissing te nemen, kan worden vergeleken met de dagelijkse trainingen van golfspelers of tennissers om hun techniek steeds verder te verfijnen,” merkt onderzoeker Lee Waller, directeur van het Ashridge Centre for Research, op. “De stress haalt het individu uit zijn comfort-zone.”

De onderzoekers stelden vast dat uitdagende leersituaties die de hartslag doen stijgen, een duurzame meerwaarde opleveren en het individu extra mogelijkheden bezorgen om in de toekomst efficiëntie beslissingen te nemen. Het effect is volgens de wetenschappers het grootste bij individuen die een groot engagement vertonen en positief staan tegenover het leerproces.

“Men moet wel het gevoel hebben over de nodige instrumenten te beschikken om efficiënt met een uitdaging om te gaan,” benadrukt Waller. “Daarbij kunnen in de hersenen fysiologische en neurologische veranderingen worden opgemerkt waardoor men in staat wordt om betere beslissingen te nemen. Indien met echter het gevoel heeft onvoldoende te zijn uitgerust om de problemen aan te pakken, dreigt een vlucht-strategie, waarbij de cognitieve functies zichzelf uitschakelen en het niet langer mogelijk wordt rationele beslissingen te nemen.”

Om betere beslissingen te kunnen nemen, moet men uitdagende situaties opzoeken, zodat nieuwe neuro-connecties worden opgebouwd die de cognitieve prestaties kunnen verbeteren. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20