Kalender in mei ideaal voor vakanties

Vooruitziende werknemers hadden het veel al langer in de gaten. Deze maand mei biedt door de combinatie van feest- en brugdagen uitzonderlijk veel mogelijkheden voor aaneensluitende vrije dagen.

Opgemerkt: Deze maand kan je als werknemer verscheidene keren met vakantie door slechts enkele vakantiedagen op te nemen, zo telt hr-dienstverlener Liantis.

  • Dat komt door een combinatie van verschillende feestdagen zoals Feest van de Arbeid (1 mei), Onze Lieve Heer Hemelvaart (9 mei) en Pinkstermaandag (20 mei).
  • Een voorbeeld: wanneerje vakantiedagen opneemt op 2, 3, 6, 7, 8 en 10 mei, heb je twaalf vrije dagen op rij met slechts zes opgenomen dagen.

Brugdag

Wat meer is:

  • In sommige ondernemingen laten werkgevers de Nationale Feestdag – 21 juli valt dit jaar op een zondag – vervangen door vrijdag 10 mei om de brug te maken, waardoor je een verlofdag uitspaart.
  • De Vlaamse scholen maken de brug op 10 mei en sommige scholen gunnen op woensdag 8 mei hun leerlingen een snipperdag. Daardoor ontstaat een reeks van vijf aansluitende vrije dagen.

Uitgezoomd: De meeste werknemers hebben per jaar twintig wettelijke verlofdagen. Het komt er dus op aan die zo efficiënt mogelijk in te zetten, waarbij de maand mei tal van mogelijkheden biedt. Liantis stipt wel nog even de regels aan. “ Dat moet altijd in onderling overleg gebeuren met de werkgever. Zo zal de werkgever altijd nagaan of er wel genoeg permanentie is, vooraleer hij of zij de aanvraag goedkeurt.”