3 cruciale elementen die uw succes bepalen

Hoe word je succesvol in je carrière? Volgens coach Dan Miller van 48 Days zijn er drie cruciale elementen die bepalen of je succes zal hebben: passie, talent en geld.

Iedereen heeft ooit gedroomd van een succesvolle carrière, maar veel mensen raken uiteindelijk vastgeroest in hun job. Het probleem begint al na het afstuderen, want jonge werknemers hebben er nog geen idee van wat hun mogelijkheden zijn. Ze willen vooral geld verdienen en mijlpalen bereiken die op voorhand zijn vastgelegd. Zo komen ze terecht in een wereld waarin ze carrière maken door gestaag de ladder te beklimmen. Volgens Miller hebben de meest succesvolle mensen wel hun ‘sweet spot’ gevonden, en daarbij zijn drie elementen cruciaal.

Waar ligt je passie en wat is je talent? Dat is slechts tweederde van het recept voor succes als je een carrière wil uitbouwen. Een derde element is geld, want zonder geld zijn passie en talent volgens Miller niet meer dan een hobby. Als je geld en passie hebt, maar geen talent, dan zal je wellicht falen. En als je geld en talent hebt, zonder passie, dan ga je je snel vervelen. Miller geeft daarom advies, zodat je kunt ontdekken hoe deze drie elementen bij jou kunnen samenkomen.

Passie

De grootste fout die mensen maken is denken dat je maar één keer passie voor iets moet vinden. “Passie duikt niet één dag op. Inspiratie krijg je niet alsof je door de bliksem geraakt wordt”, legt Miller uit. “Het is een actief proces dat zich ontwikkelt, eerder dan dat je het ontdekt.” Hoe weet je dan wat jouw passie is, zeker als je al een hele tijd hetzelfde aan het doen bent?

Volgens Miller moeten we ons drie vragen stellen:

  • Wat trekt je volgens jezelf aan?
  • Waar ben je volgens andere mensen goed in?
  • Wanneer zit je in de zone en verlies je jezelf in je werk?

Wie al een carrière heeft uitgebouwd, kan best de dagelijkse routine doorbreken om zijn of haar passie te ontdekken. ‘Als je nooit naar de bioscoop gaat, ga dan toch eens een film bekijken. Lees een boek dat je nooit zou lezen. Zoek contact met mensen die je geest zullen verruimen. Conversaties kunnen je dwingen om jezelf open te stellen voor nieuwe ideeën en filosofieën.’

En tot slot: pin je niet vast op het vinden van iets nieuws om gepassioneerd te zijn. Passie is meestal iets wat er altijd geweest is. Je moet het gewoon blootleggen. Miller vergelijkt dit proces met het pellen van een ui.

Talent

Een belangrijke vraag: ben je gepassioneerd over je talent? Als dat niet het geval is, dan kan het interessant zijn om een switch in je carrière te maken. Volgens auteur Shane Snow hebben de meeste Amerikaanse presidenten minder tijd met politiek doorgebracht dan het gemiddelde congreslid. Senatoren en volksvertegenwoordigers zitten vast in een spelletje met als doel de ladder te beklimmen. Maar je hoeft een bepaalde ladder helemaal niet tot boven te beklimmen om succesvol te zijn. Je kan ook van ladder veranderen.

Heb je succes gehad in je vorige carrière? Dan zit je volgens Miller in een uitstekende positie om sneller kansen te scheppen in een nieuwe carrière. Je kan verder bouwen op je verleden, je hebt meer geloofwaardigheid. ‘Het maakt niet uit welke positie je hebt, je kan altijd twee tot drie vaardigheden aantreffen die je dagelijks gebruikt en die je doen opleven, om vervolgens een job te vinden waarvoor je die vaardigheden 95 procent van je tijd in verschillende toepassingen nodig hebt’, stelt Miller.

Geld

Zonder geld heb je alleen een leuke hobby. Miller geeft het voorbeeld van een vrouw die een klein koffiehuis wilde openen in combinatie met een tweedehands boekenwinkel. Ze begon echter snel aan meer dan een lokaal initiatief te denken en wilde wereldwijd gemeenschappen ondersteunen. Miller gaf haar de raad om eerst een winstgevende zaak uit te bouwen. ‘Ze zit niet in een positie om humanitaire dingen te doen, want zonder winstgevende zaak werkt niets.’

Als je deze drie factoren kunt combineren en tot resultaten komt, mag je natuurlijk niet op de lauweren van je succes rusten. ‘De beste resultaten komen er niet door je comfortabel te voelen. De grootste belemmering om je ‘sweet spot’ te vinden is zelfvoldoening. Zelfvoldoening vermindert onze passie.’

Meer