Als je wil slagen in het leven moet je je passie volgen. Maar is dat wel zo?

 

Het is een vaak geponeerde stelling: als je wil slagen in het leven moet je je passie volgen, het geld komt dan vanzelf. Maar is wat wel zo? Dat vroegen de Canadese psycholoog Robert J. Vallerand en een onderzoeksteam aan 539 Canadese universiteitsstudenten. Die moesten twee vragen beantwoorden:

– Hebben jullie passies?
– En zo ja, welke zijn die passies?

‘De kern van de passiehypothese is de veronderstelling dat we allen een of andere passie in ons dragen, die wacht om te worden ontdekt. Dit experiment wil die veronderstelling testen, worden de onderzoekers geciteerd in het boek So Good They Can’t Ignore You: Why Skills Trump Passion in the Quest for Work You Love. Hier is wat we vonden:

’84% van de ondervraagde studenten hadden inderdaad een passie. Dat lijkt goed nieuws voor de aanhangers van de passiehypothese – tot je wat dieper in de resultaten gaat graven en nagaat welke deze passies zijn.

De top 5 ziet er als volgt uit:

– Dansen
– IJshockey (het waren niet voor niets Canadese studenten)
– Skiën
– Lezen
– Zwemmen

Hoe gepassioneerd deze studenten ook mogen zijn, voor de arbeidsmarkt hebben deze passies weinig te betekenen.

Sterker nog: minder dan 4% van deze studenten zei een passie te hebben voor iets dat op enige manier aan werk of een opleiding kon worden gerelateerd; de overige 96% omschreef zijn passie als iets dat hobby-, kunst- of sportgerelateerd was.’

Meer