Streamingapp Quibi geeft er al na half jaar de brui aan: 360 werknemers op straat

Het heeft niet mogen zijn voor Quibi. De videoapp beslist na zes maanden om er de stekker uit te trekken. ‘Het was een combinatie van een idee dat niet sterk genoeg was en een slechte timing’, klinkt het in een open brief.

Misschien hebt u nog nooit van Quibi gehoord. En dat is niet zo abnormaal. Want nog voor het publiek de app echt kon leren kennen, is het er al mee gedaan.

Quibi werd opgericht in april en kwam met een nieuwe manier om Hollywood-video’s aan de man te brengen. Het maakte korte video’s van ongeveer tien minuten ‘in Hollywoodkwaliteit’ die u kon bekijken terwijl u op de trein zit of even naar het toilet gaat op het werk.

‘Slechte timing’

De lancering was veelbelovend. In zijn eerste week trok de app meteen 1,7 miljoen gebruikers, maar sindsdien kwam daar niets meer bij. Integendeel: enkele weken geleden stond het aantal abonnees nog maar op 500.000. Quibi had na één jaar gerekend op 7 miljoen abonnees, maar dat zat er niet meteen in.

‘Daar zijn waarschijnlijk twee redenen voor: een idee dat niet sterk genoeg was om een op zichzelf staande streamingdienst te verantwoorden en onze timing. Waarschijnlijk een combinatie van de twee’, zeggen CEO Meg Whitman en voorzitter Jeffrey Katzenberg in een open brief aan het personeel en de investeerders. ‘De pandemie waarin we lanceerden hadden we nooit zien aankomen, maar andere bedrijven hebben die ongekende omstandigheden ook meegemaakt en er hun weg in gevonden. Quibi is daar niet in geslaagd.’

Concurrenten als Disney+ en Netflix gingen als een trein tijdens de lockdowns. Al had Quibi misschien een model dat zich meer leende tot pendelen of op het werk zijn.

‘Diepe verontschuldiging’

Het bedrijf geeft aan dat het nu kopers gaat zoeken voor zijn technologie en zijn video’s. ‘Alles wat nu nog overschiet is een diepe verontschuldiging omdat we jullie hebben teleurgesteld en jullie nu moeten laten gaan. We kunnen jullie niet genoeg bedanken om bij ons geweest te zijn, bij elke stap die we namen’, eindigt de brief.

Quibi had ongeveer 360 werknemers die nu allemaal op straat belanden. En ook voor de investeerders is de sluiting slecht nieuws. Grote studio’s als Walt Disney, 21st Century Fox en Sony Pictures hadden zich achter Quibi geschaard en de app nog voor de lancering 1,7 miljard dollar (1,4 miljard euro) toegestopt. Geld dat ze nu kwijt zijn en konden gebruiken om de pandemie te lijf te gaan.

Bedenker Jeffrey Katzenberg richtte ooit de animatiestudio Dreamworks op en CEO Meg Whitman leidt de techreus Hewlett Packard.

Lees ook: Videodienst Quibi mikt op markt tussen Netflix en YouTube, maar bestaat die wel?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20