Videodienst Quibi wrijft zich in de handen bij coronacrisis in Verenigde Staten

Quibi-CEO Meg Whitman. – EPA

Dat het gouden tijden zijn voor streamingdiensten, genre Netflix, hoeft geen betoog meer. In de Verenigde Staten loopt de innovatieve videodienst Quibi zich daarom alvast warm voor de geplande lancering van 6 april.

Enkele maanden geleden raakte bekend dat videoland zich moest opmaken voor een nieuwe spelers. Met ‘Quick Bites’, of kortweg Quibi, kunnen Amerikanen zich binnenkort laten entertainen met korte filmpjes van maximaal 10 minuten in Hollywoodkwaliteit. Kostprijs: 5 dollar per maand mét advertenties, 8 dollar per maand voor de reclamevrije beleving.

Het doelpubliek is de millenial die geen tijd heeft voor series van 20 tot 45 minuten, laat staan films van anderhalf uur. In hun drukke leven zou er wel tijd zijn voor korte video’s die één verhaallijn vormen, beargumenteerden de initiatiefnemers. Die zijn trouwens niet de minsten: Jeffrey Katzenberg, oprichter van animatiestudio DreamWorks, en Meg Whitman, topvrouw bij technologiegigant HP.

‘Meer tijd dan ooit’

Het mag dan wel wat tegenstrijdig klinken, maar het duo is bijzonder blij dat veel Amerikanen aan hun huis gekluisterd zijn. In een gesprek met de televisiezender CNN liet Katzenberg zich niet ontmoedigen door kritiek. Want als we thuis zijn, kunnen we toch evengoed televisie of Netflix kijken? ‘Wat biedt Quibi dan nog extra’, vragen tegenstanders zich af.

‘We moeten thuis les geven aan onze kinderen, hen entertainen, onze e-mails doorspartelen, videoconferenties houden, … Dit kan er gerust even tussen’, zei hij. ‘We hebben nu meer tijd dan ooit.’ Ook experts sluiten zich aan. Ze erkennen het momentum om een klantenbasis op te bouwen, maar ‘dan moet de ervaring ook na de coronacrisis overeind blijven’.

En dus schiet Quibi over iets meer dan een week uit de startblokken met een stevige oorlogskas van 50 nieuwe shows. De videodienst trok daarvoor een aantal topregisseur aan, zoals Guillermo del Toro, Idris Elba en Steven Spielberg. En ook met de acteurs zit het snor, want onder meer Liam Hemsworth, Jennifer Lopez, Zac Efron en 50 Cent werken mee.

Lees ook: Analyse. Videodienst Quibi mikt op markt tussen Netflix en YouTube, maar bestaat die wel?