Videodienst Quibi mikt op markt tussen Netflix en YouTube, maar bestaat die wel?

Korte maar kwalitatieve video’s, puur voor de smartphone. Dat wil videodienst Quibi binnenkort aanbieden in de Verenigde Staten. Hoewel investeerders elkaar verdringen om mee te doen, is het nog maar de vraag of de consument nog wil betalen voor zoiets.

Er is een nieuwe speler in videoland, en niet zomaar eentje. ‘Quick Bites’, kortweg Quibi, gaat vanaf april de Amerikanen bestoken met een nieuw soort streamingdienst. Korte filmpjes van maximaal 10 minuten in Hollywoodkwaliteit, dat is de bedoeling. Een abonnement kost 5 dollar per maand, als u kunt leven met advertenties, en 8 dollar per maand voor een reclamevrije beleving.

Het doelpubliek is de millenial, 25 tot 35 jaar, met een druk leven en een korte aandachtspanne. Wie geen tijd heeft voor series van 20 tot 45 minuten, laat staan films van anderhalf uur, vindt ongetwijfeld zijn gading bij Quibi. Om te wijzen op het potentieel, verwees initiatiefnemer Jeffrey Katzenberg naar het boek ‘De Da Vinci Code’. ‘Dat telt bijna 500 pagina’s, maar bestaat uit meer dan 100 hoofdstukken. Daardoor kan je altijd op 5 minuten een hoofdstuk uitlezen’, klinkt het.

Bekende bazen, diepe zakken

Quibi is het geesteskind van twee doorgewinterde zakenmensen. Enerzijds is er de 68-jarige Jeffrey Katzenberg, ooit werkzaam bij Disney en oprichter van de bekende animatiestudio DreamWorks. Anderzijds is er de 63-jarige Meg Whitman, lange tijd CEO van veilingsite eBay en momenteel topvrouw van technologiegigant Hewlett-Packard. Hij is voorzitter van Quibi, zij draagt het petje van CEO.

Het mag dan ook niet verbazen dat Quibi nu al 1,4 miljard dollar opgehaald heeft. Het duo kan rekenen op een ruim netwerk van financiële partners. Mediaconglomeraten Disney, WarnerMedia en Viacom doen mee, elektronicareus Sony investeert. Merk op dat die eerste twee zelf ook al over een streamingdienst (respectievelijk Disney+ en HBO Max) beschikken.

Keuze in overvloed

Vraag is of de (Amerikaanse) consument zit te wachten op nóg een videodienst. Qua betalende streamingdiensten is er keuze te over: good old Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, HBO Max of Peacock (NBC Universal). Verder is er nog een belangrijk gratis alternatief: YouTube. Om nog maar te zwijgen over een optie die stilletjesaan zijn weg terugvindt, namelijk illegaal streamen met pakweg Popcorn Time.

Zelf denken Katzenberg en Whitman dat Quibi zich buiten de streamingoorlog kan plaatsen. ‘De concurrenten strijden allemaal voor dat‘, zei Katzenberg aan The Verge, terwijl hij naar een televisiescherm wees. ‘Maar wij gaan voor dit‘, stelde hij met zijn blik op zijn smartphone gericht.

De initiatiefnemers lijken daarbij voorbij te gaan aan het feit dat heel wat mensen ook Netflix of YouTube kijken op een smartphone of een tablet. Ook de betalingsbereidheid van jongeren en millenials overschatten ze mogelijk. Zo blijkt uit onderzoek dat jonge Amerikanen tegenwoordig YouTube verkiezen boven Netflix. En TikTok is nog zo’n bron van fijn (en gratis) entertainment.

‘Nieuwe manier van verhalen vertellen’

Niet dat Quibi het niet wil proberen om klanten aan zich te binden. ‘We concurreren tegen gratis. We moeten iets aanbieden dat zinvol, meetbaar en creatief verschillend is. Socialemediabedrijven begrijpen niet hoe ze kwalitatief hoogwaardige inhoud kunnen maken’, zegt Katzenberg. Hij noemt Quibi daarom ‘de derde generatie van storytelling’.

Vooral de manier waarop de applicatie zal werken, springt in het oog. ‘Turnstyle’ heet de technologie waarbij de content probleemloos in landschaps- en portretmodus te bekijken zal zijn. Als de gebruiker zijn smartphone draait, krijgt die een ander beeld te zien (hieronder is te zien hoe zoiets concreet werkt).

GIF: Quibi

Om deze technologie te implementeren, moeten alle shows overigens op een specifieke manier gefilmd worden. Quibi trok daarvoor een aantal topregisseurs aan, zoals Guillermo del Toro, Idris Elba en Steven Spielberg. Met de acteurs zit het eveneens snor, want onder meer Liam Hemsworth, Jennifer Lopez, Zac Efron, Tura Banks en 50 Cent werken mee.

Is er een toekomst voor Quibi?

Quibi bestaat nog niet, maar toch zijn er al heel wat bedenkingen bij de applicatie. Gaan mensen Quibi echt gebruiken om video’s met uitgebreide verhalen te bekijken op de trein, op de tram, in de wachtzaal van de dokter? Zijn zulke momenten niet eerder voorbehouden om te chatten of Instagram te checken?

Topvrouw Meg Whitman verwacht winstgevendheid bij Quibi over meer dan twee jaar, maar minder dan 10 jaar.

Ook de interactieve manier van kijken roept vragen op. Gaat een gebruiker zijn smartphone voortdurend draaien tijdens het kijken? Quibi staat bovendien niet alleen met experimenten. Denk bijvoorbeeld terug aan Bandersnatch, de Netflix-special van Black Mirror waarbij de kijker kon bepalen hoe het verhaal precies eindigde.

En vooral: is er financieel een toekomst weggelegd voor Quibi? Niet elk bedrijf dat tonnen geld krijgt van investeerders verkoopt daarom ook een winstgevend product. En zelfs een goed product is geen garantie. Kijk naar Netflix: uitstekende series, veel abonnees, maar een cashverslindend vehikel dat grote schulden achter zich aansleept.

Topvrouw Meg Whitman liet al optekenen dat ze winstgevendheid bij Quibi verwacht over meer dan twee jaar, maar minder dan tien jaar. Zorgen lijken de initiatiefnemers zich niet te maken, dus daarom is afwachten de enige optie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20