Stoelendans aan de top van Europese banken: wissels bij Commerzbank en Lloyds

Bij verscheidene Europese banken is de start van de zomer het signaal om wissels van voorzitters en CEO’s aan te kondigen.

De wissels gebeuren wellicht het minst van harte bij het Duitse Commerzbank. Daar stappen zowel CEO Martin Zielke als Stefan Schmittmann, de voorzitter van de raad van bestuur, op na aandringen van grootaandeelhouder Cerberus. Dat Amerikaanse fonds is ontevreden over de beurskoers en stuurt nu aan op een ‘geordend proces’ om beide topfuncties in te vullen.

Tijdens de vier jaar onder Zielke is de beurskoers van Commerzbank gehalveerd. Een fusiepoging met Deutsche Bank mislukte vorig jaar. Niet alleen Cerberus, ook een andere grote aandeelhouder, de Duitse overheid, zou niet meer tevreden zijn over de koers die Zielke uitstippelde.

Lloyds

Ook bij de Britse bank Lloyds, een eeuwenoud instituut, komt er nieuw topduo. CEO Antonio Horta-Osorio kondigt verrassend zijn vertrek aan na een decennium. De Portugees vertrekt wel niet meteen, maar pas volgend jaar. Robin Budenberg vervangt Norman Blackwell als voorzitter. Budenbergs belangrijkste eerste opdracht is om een opvolger voor Horta-Osorio te vinden.

De herschikkingen bij Commerzbank en Lloyds komen er pas enkele weken na de benoeming van Steven van Rijswijk als nieuwe CEO van ING. Hij vervangt zijn vroegere baas Ralph Hamers, die na de zomer aan de slag gaat als CEO van het Zwitserse UBS. Een trapje lager kondigde Erik Van Den Eynden vorige week zijn vertrek aan als topman van ING België.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20