Stanley (Falklands) hoopt op een erkenning als stad

Stanley is een van de negenendertig Britse lokale besturen die ter gelegenheid van het zeventigjarig ambtsjubileum van de Britse koningin Elisabeth een erkenning als stad hoopt te krijgen. Dat heeft het bestuur van Stanley, de hoofdplaats van de Falkland Islands, bevestigd.

Een locatie kan in het Verenigd Koninkrijk alleen van de monarch de status van stad toegewezen krijgen. Vaak is de aanwezigheid van een kathedraal of een universiteit een belangrijke troef om de erkenning te verwerven, al is dat niet noodzakelijk.

Stanley heeft wel de Christ Church Cathedral, die op het einde van de negentiende eeuw werd gebouwd en vaak op schilderijen en ansichtkaarten van Stanley kan worden opgemerkt.

Ontwikkeling

“Het zeventigjarige ambtsjubileum van koningin Elisabeth volgend jaar is ook voor de Falklands een belangrijk gebeuren”, voert Ian Hansen, voorzitter van het parlement van de Falklands, aan. “Dit biedt ons de gelegenheid om aan te tonen hoe ver we zijn gekomen sinds de oorlog met Argentinië veertig jaar geleden.”

“Hoewel de Falklands en Groot-Brittannië 8.000 mijl van elkaar verwijderd liggen, hebben wij een langdurige en oprechte genegenheid voor de koninklijke familie. Een erkenning van Stanley als stad zou voor de bevolking van de Falklands dan ook van grote betekenis zijn.”

“De erkenning van Stanley als stad zou een belangrijke getuigenis zijn van de economische, sociale en politieke ontwikkeling die de Falklands de voorbije zeventig jaar hebben gekend”, zegt ook  Andy Keeling, Chief Executive van de Falklands.

“De erkenning kan de Falklands helpen tonen een plaats te hebben in de wereldgemeenschap als toeristische en zakelijke reisbestemming, maar ook als een belangrijke partner voor het internationale leefmilieubeleid.”

Milton Keynes

Een definitieve beslissing over de status wordt volgende lente genomen. De jongste steden van het Verenigd Koninkrijk zijn Chelmsford (Engeland), Perth (Schotland) en St Asaph (Wales), die negen jaar geleden hun erkenning kregen.

Kandidaten voor een erkenning zijn naast Stanley dit keer ook een locatie zoals St. Andrews, een plaats van 18.000 mensen in Schotland, maar bekend als een golfbestemming.

Verder is er ook Marazion, een locatie in Cornwall met een bevolking van amper 1.440 mensen. Stanley heeft ongeveer 2.460 inwoners. Op de hele Falklands wonen ongeveer 3.200 mensen.

Een opvallende kandidaat is ook Milton Keynes, een locatie met ongeveer 270.000 inwoners tussen Oxford en Cambridge. Milton Keynes heeft sinds de start van deze eeuw eerder al drie keer gepoogd als stad te worden erkend.

Het Verenigd Koninkrijk telt momenteel 69 steden, verdeeld over Engeland (51), Schotland (7), Wales (6) en Noord-Ierland (5). Het is voor de eerste keer dat ook locaties uit Britse overzeese gebieden een erkenning mogen aanvragen.

De status geeft geen extra rechten, maar bezorgt een locatie wel een groter aanzien, wat onder meer grotere aantallen bezoekers kan aantrekken en wat ook extra economische kansen kan bieden.

(bzg)

Meer