Zuid-Korea wil tegen 2025 eerste duurzame drijvende stad bouwen

Na ’s werelds meest bekeken Netflixserie Squid Game te hebben bedacht, is Zuid-Korea nu andere, toch wel vrij ambitieuze en futuristische plannen aan het maken. Zo hoopt het land om ’s werelds eerste drijvende stad al tegen 2025 te kunnen bouwen. Die stad zal orkaanbestendig, overstromingsbestendig én ook nog eens duurzaam zijn.

Het project wordt gesteund door de Verenigde Naties en zal gebouwd worden voor de kust van Busan, een stad in het zuidoosten van Zuid-Korea, gelegen in de provincie Zuid-Gyeongsang. Deze drijvende stad werd ontworpen als een antwoord op de stijgende zeespiegel, meldde Business Insider. En er wordt verwacht dat een prototype van het futuristische project al in 2025 klaar zal zijn.

Oceanix

De futuristische stad zal bestaan uit grote zeshoekige platforms die op het water drijven, schrijft The New York Post. Het ontwerp zal gebruik maken van een coating gemaakt uit kalkstenen die zullen kunnen drijven, ondanks het feit dat het twee tot drie keer zo hard is als beton, vertelden projectleiders nog.

(c) bron: OCEANIX/BIG-Bjarke Ingels Group

Het uiteindelijke doel van het baanbrekende project is om een overstromingsbestendige gemeenschap te creëren voor ongeveer 10.000 inwoners, die bestand is tegen een orkaan van categorie 5. Het zal ook in staat zijn om zijn eigen voedsel, energie en zoet water, oftewel drinkbaar water, te produceren dankzij gemeenschappelijke landbouw in het hart van elk platform. Dat belooft de ontwerper van het project, Oceanix, althans.

“Wij bouwen voor mensen die duurzaam willen leven in de nexus van energie, water, voedsel en afval”, luidt de website van het bedrijf. “We bouwen slim, maar het belangrijkste is dat we een bloeiende gemeenschap bouwen van mensen die geven om de planeet en elke levensvorm erop. De mensheid kan in harmonie leven met het onderwaterleven. Het is geen kwestie van het één tegen het ander.”

Prototype

De kosten van het project, ontworpen in samenwerking met het Human Settlement Programme van de VN, worden voorlopig geschat op een 200 miljoen dollar (zo’n 176 miljoen euro).

“Het toeval wil dat Busan de beste plaats is voor ons om dit prototype in te zetten”, vertelde Oceanix mede-oprichter Itai Madamombe aan Business Insider. “Maar we hopen dat het nuttig zal zijn voor alle andere kuststeden van over de hele wereld, alsook voor alle kustgemeenschappen die geconfronteerd worden met de uitdaging van de zeespiegelstijging. Want bijna 50 procent van de wereldbevolking woont in de buurt van de kust.”

Uit een studie van oktober, van de non-profit onderzoeksgroep Climate Central, blijkt dat “ongekende bedreigingen” als gevolg van de stijgende zeespiegel ertoe kunnen leiden dat op zijn minst 50 grote steden, voornamelijk in Azië, in de komende 200 tot 2.000 jaar het grootste deel van hun bewoonde gebieden zullen verliezen.

Het klinkt allemaal alvast wel veelbelovend, want momenteel is het bedrijf al in gesprek met minstens 10 andere overheden die zo’n drijvende stad zouden willen bouwen, liet de mede-oprichter van Oceanix nog weten.

(c) bron: OCEANIX/BIG-Bjarke Ingels Group
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20