Staking bij Brantano nipt afgewend door ‘misverstand’

In een aantal Brantano-vestigingen wilde het personeel dinsdag het werk neerleggen nadat de directie had gevraagd de hele collectie terug te sturen naar het magazijn. Dat bleek een misverstand, waardoor de staking werd afgeblazen.

Het rommelt al een tijd bij Brantano en dan vooral zijn moedergroep FNG. De groep, die ook eigenaar is van onder andere Fred & Ginger en Miss Etam, kondigde maandag aan dat ze in totaal 47 winkels wil sluiten in België, waarvan 30 Brantano’s. Uit de jaarresultaten van 2019, die pas enkele weken geleden gepubliceerd werden, blijkt dat de groep een nettoverlies van bijna 300 miljoen euro moest slikken met een schuldenberg van 734 miljoen. En dan is de impact van de coronacrisis nog niet bekend.

Misverstand

Dinsdag vroeg de Brantano-directie naar verluidt aan onder meer de winkels in Beringen en Wevelgem om de hele kledingvoorraad terug te sturen naar het magazijn. De personeelsleden schoten meteen in paniek omdat ze dachten dat hun vestiging zou sluiten en legden het werk neer. Niet lang daarna liet de directie weten dat het een ‘misverstand’ was en werd de staking afgeblazen.

‘Maar niettemin zit de angst erin bij het personeel’, zegt Lindsey Verhaeghe van de socialistische vakbond BBTK. ‘Hopelijk houdt de directie zich verder aan het juridische kader en wordt er correct gecommuniceerd.’

‘Megalomaan project’

De vakbonden waren maandag al vernietigend voor FNG. ‘De werknemers betalen de prijs voor een mislukt megalomaan project’, klonk het. Daarmee verwijzen de bonden naar het vorige management dat de overnames op elkaar stapelde tot de schuldenberg te groot werd en de bubbel barstte.

In de wandelgangen klinkt het dat Brantano een van de beter renderende onderdelen van de groep is. De hoop is dat het bedrijf kan overgenomen worden als FNG over de kop gaat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20