Sparen of beleggen: hoelang duurt het om je kapitaal te verdubbelen?

Wie vandaag hogere rendementen nastreeft, is zo goed als verplicht om een deel van zijn kapitaal te beleggen. Vraag is hoelang het duurt vooraleer je inlagen verdubbelen. We maken een vergelijking tussen het traditionele spaarboekje en een belegging in de Bel20.

Om te berekenen hoelang het duurt vooraleer je spaargeld of beleggingskapitaal verdubbelt, kan je gebruikmaken van een simpele berekening. Concreet deel je 70 door het verwachte rendement. De oplossing van die berekening is het antwoord op de vraag: hoelang duurt het vooraleer ik mijn kapitaal kan verdubbelen?

De regel van 70

We passen de bovenstaande berekening toe op het gereglementeerde spaarboekje. Bij het leeuwendeel van de banken moet je tevreden zijn met een spaarrente van 0,11 procent. We delen met andere woorden 70 door 0,11. De uitkomst van die berekening is 636. Dat betekent dus dat het maar liefst 636 jaar duurt vooraleer je twee keer zoveel geld hebt staan op je spaarboekje.

En wat als je kiest voor het meest lucratieve spaarboekje op de markt? Op dit moment krijg je de hoogste spaarrente bij MeDirect. Als je het spaarboekje Maandsparen Max opent, krijg je een rente van 0,7 procent. In dat geval duurt het 100 jaar tot je spaarkapitaal is verdubbeld.

Beleggers kunnen die verdubbelingstijd stevig inkorten. We nemen het geannualiseerd rendement van de Bel20 als voorbeeld. Sinds het ontstaan van de Belgische sterindex geniet je van een geannualiseerd rendement van 7,64 procent (inclusief herbelegde dividenden), leren cijfers van Euronext. Als we ons baseren op het historische rendement duurt het net iets meer dan 9 jaar om je beleggingskapitaal te verdubbelen. Dat is ruim 70 keer korter dan wanneer je je kapitaal op een traditioneel spaarboekje parkeert. Je kan de Bel20 volgen door te beleggen via een zogenaamde ETF. Dat is een tracker die een bepaalde index volgt.

Dit is natuurlijk een indicatieve berekening. De banken kunnen in de toekomst de spaarrentes naar boven bijstellen en beleggers riskeren natuurlijk een deel van hun beleggingskapitaal te verliezen. Het rendement van een beleggingsportefeuille valt overigens moeilijk te voorspellen. Dat hangt af van de onderliggende activa.

Verlies aan koopkracht

Bij de bovenstaande oefening hebben we overigens geen rekening gehouden met de inflatie. Dat betekent dat een verdubbeling van je kapitaal niet garant staat voor een verdubbeling van je koopkracht. Integendeel, bij het spaarboekje moet je in de huidige situatie aan koopkracht inboeten. Een spaarrente van 0,11 procent is onvoldoende om het koopkrachtverlies te compenseren bij een inflatie van 5,64 procent (Belgische inflatie in november). Per 1.000 euro op een traditioneel spaarboekje verlies je dus 55,3 euro aan koopkracht.

Indien je je kapitaal belegt in een ETF die de Bel20 volgt, kan je je koopkracht wel beschermen. Per 1.000 euro verhoog je zelfs je koopkracht met 20 euro.

(bzg)

Meer