Spanje trekt nationaal versoepelingsplan voor nachtleven terug in

Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid heeft het nationaal plan om het nachtleven geleidelijk te heropenen, geschrapt. De verschillen in visie tussen de regio’s zouden onoverbrugbaar zijn.

Het schrappen van het plan gebeurde slechts een week na de invoering ervan. Wijdverspreide klachten van regionale autoriteiten lagen aan de beslissing ten grondslag. De verschillende overheden vonden het ofwel te streng ofwel te losjes, meldt Reuters. 

Het plan, dat gebieden met een laag besmettingspercentage toestond nachtclubs te openen tot 3 uur ’s nachts, werd juridisch aangevochten door de conservatieve leider van Madrid, Isabel Diaz Ayuso. 

Verdeeldheid tussen regio’s

Na een week van spanningen keurden de gezondheidsleiders van de 17 Spaanse regio’s woensdag unaniem een herziene versie van het document goed waarin de regels worden teruggebracht tot niet-bindende richtlijnen, vertelde minister van Volksgezondheid Carolina Darias aan verslaggevers.

‘De maatregelen voor de horecasector zijn niet langer in het document opgenomen, en die voor het nachtleven (…) zijn nu aanbevelingen’, zei ze op een nieuwsconferentie.

‘Het betekent niet dat (clubs) overal open zullen gaan, maar eerder dat elke regio, afhankelijk van zijn epidemiologische situatie, zal beslissen hoe te openen’, voegde ze eraan toe.

Ayuso, die in Madrid een verpletterende verkiezingsoverwinning behaalde door campagne te voeren voor minder strikte Covid-maatregelen, noemde het plan een beperking van de burgerlijke vrijheden. Dit terwijl Inigo Urkullu, de leider van Baskenland, zei dat hij strengere regels wilde om besmettingen in te dammen, wat de grote verdeeldheid tussen de regio’s benadrukte.

Besmettingen gedaald

Sinds de nationale noodtoestand een maand geleden afliep, zijn de beperkingen op reizen en zakendoen versoepeld en zijn de bars in de meeste regio’s tot middernacht of later open.

Het aantal besmettingen is gestaag gedaald doordat de vaccinatiegraad is gestegen, zei Darias, die eraan toevoegde dat het Spaanse infectiecijfer voor 14 dagen in de loop van de week met 5 procent was gedaald tot 111,9 gevallen per 100.000 mensen.

Uit voorlopige gegevens bleek dat 24 procent van de bevolking een volledige vaccinatiekuur had gekregen, terwijl bijna 43 procent ten minste één dosis had gekregen.

Als een van de weinige landen die deelnemen aan een vroege uitrol van het digitale vaccincertificaat van de Europese Unie, heeft Spanje sinds maandag bijna 125.000 van de groene kaarten uitgedeeld, zei Darias.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20