Egaal bruinen in Spanje toch niet in het gedrang: mondmaskerplicht op het strand opgeheven

Kort nadat mondmaskers op het strand verplicht werden gesteld, zegt Spanje nu dat ze niet meer nodig zijn tijdens het zonnebaden of zwemmen. Zolang er tenminste aan social distancing wordt gedaan, schrijft de Times of Malta.

De wet, die vorige week van kracht ging, stuitte op grote weerstand in Spanje. Het Zuid-Europese land is immers sterk afhankelijk van het toerisme. Vooral in kustgebieden die zich opmaken voor de zomervakantie werden vakantieondernemers ‘witheet van woede’.

Na besprekingen woensdagavond kwamen de gezondheidsambtenaren van de regering en die van de 17 regio’s van Spanje overeen om de wet te wijzigen. Concreet betekent de aanpassing dat mensen nu hun maskers op het strand kunnen afzetten als ze op één plaats blijven, ‘met inachtneming van de minimale veiligheidsafstand van 1,5 meter van mensen met wie ze niet samenwonen’, aldus een verklaring van het ministerie van Volksgezondheid.

Maar als zonnebaders langs het strand lopen, moeten ze hun masker weer opzetten, aldus de verklaring.

Andere maskerloze activiteiten

In de verklaring wordt ook toegelicht bij welke andere activiteiten maskers mogen worden afgedaan, zoals zwemmen in zee, in meren, stuwmeren of rivieren, en in binnen- en buitenzwembaden.

Maskers mogen ook achterwege gelaten worden tijdens ‘strikt noodzakelijke’ momenten van eten of drinken in het openbaar.

Mondmaskers werden voor het eerst verplicht in het openbaar vervoer begin mei 2020 in een poging om het aantal Covid-19-besmettingen terug te dringen. Binnen enkele weken werden ze verplicht op straat voor iedereen van zes jaar en ouder. Wie de regels overtreedt, riskeert een boete.

76.000 doden

De mediterrane wereld in zijn geheel leeft van de toeristische dienstensector. Deze zomer wordt een essentiële periode om de boekhouding in orde te brengen. Strenge coronaregels zijn daarbij niet bijster aanlokkelijk voor potentiële logés.

Spanje heeft tot dusver meer dan 76.000 levens verloren aan het virus. Het Iberische land telt momenteel meer dan 3,3 miljoen gevallen.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20