Geen vaccinatie, tests of quarantaine: Spanje stelt zich volledig open voor Britse toeristen

Nu de zomer met rasse schreden nadert, stelt Spanje alles in het werk om zijn toeristische sector een optimaal seizoen te bezorgen. Dinsdag heeft de minister van Toerisme een belangrijke mededeling gedaan.

Eind mei begint het toeristische seizoen in Spanje. Daartoe zal het land Britse toeristen met open armen ontvangen. Vanaf 20 mei, volgende week dus, zullen ze vrij naar het Iberisch schiereiland kunnen reizen, zonder zelfs maar een negatieve PCR-test te hoeven voorleggen.

De enige voorwaarde is dat het besmettingspercentage in het Verenigd Koninkrijk laag blijft. Volgens de Spaanse minister van Toerisme, Reyes Maroto, moet dit percentage worden vastgesteld op 50 gevallen per 100.000 mensen. Die grens is sinds eind maart niet meer overschreden en de laatste dagen schommelt het cijfer rond 21 gevallen per 100.000 mensen.

‘Spanje speelt een zeer actieve rol in de Europese Unie en voert campagne om de beperkingen op niet-essentiële reizen van buiten de EU bij te werken’, aldus de minister. Inderdaad, de aanpak van Spanje ten aanzien van Britse toeristen maakt deel uit van een bredere herziening van de Europese regelgeving inzake niet-essentiële reizen van buiten de EU.

Het VK verleiden

Deze aankondiging komt er niet zomaar. Vanaf 17 mei zal het Verenigd Koninkrijk burgers toestaan vrij naar het buitenland te reizen om op vakantie te gaan. Er is een lijst van ‘groene’ landen opgesteld, waar bij terugkomst geen quarantaine nodig is en geen tests moeten worden afgelegd:

 • Australië
 • Brunei
 • Falkland Eilanden
 • Faeröer Eilanden
 • Gibraltar
 • IJsland
 • Israël
 • Nieuw Zeeland
 • Portugal (met inbegrip van de Azoren en Madeira)
 • Singapore
 • Zuid-Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden
 • St Helena, Ascension en Tristan da Cunha

U merkt het, Spanje is er niet bij. Britse toeristen zullen dus binnenkort naar Spanje kunnen reizen, maar ze moeten bij terugkeer in het Verenigd Koninkrijk nog wel tien dagen in quarantaine en een test ondergaan.

In theorie zal Spanje – samen met andere populaire Britse bestemmingen zoals Frankrijk en Griekenland – pas in juli of zelfs augustus op de lijst staan. Het land hoopt echter dat dit eerder zal gebeuren, zodat Britse toeristen geen beperkingen voorgeschoteld krijgen.

‘We weten wat we moeten doen om Britten toe te staan naar Spanje te reizen, namelijk de cumulatieve incidentie verminderen en doorgaan met vaccineren’, aldus Maroto.

Meer dan 18 miljoen Britse toeristen reisden in 2019 naar Spanje, waarmee het Verenigd Koninkrijk het land is waar de meeste buitenlandse toeristen vandaan komen. In 2020 is dat cijfer gedaald tot 3,2 miljoen.

Voor buitenlandse toeristen uit andere landen blijft een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur voor aankomst vereist, ten minste tot 23 mei. Deze maatregel zal waarschijnlijk worden verlengd, tot de komst van een ‘digitaal groen certificaat’, het gezondheidspaspoort van de Europese Unie. Het is bedoeld om het vrije verkeer binnen de EU te vergemakkelijken en zal onder andere gevaccineerden de mogelijkheid bieden zich niet te hoeven laten testen. De lancering wordt verwacht in juni.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20