Verenigd Koninkrijk wil volgende maand af van social distance-regels

Het Verenigd Koninkrijk ligt op koers om de Covid-19-regels rond social distancing, die vereist dat mensen ten minste een meter van elkaar verwijderd blijven, achter zich te laten. ‘Ik denk dat we een goede kans hebben om de één-meterregel af te schaffen’, zei premier Boris Johnson op maandag aan persagentschap Reuters.

Johnsons regering houdt het voor mogelijk om afstandsregels vanaf volgende maand gefaseerd te beëindigen. Wijdverspreide vaccinaties in het Verenigd Koninkrijk helpen om besmettingen te onderdrukken. Meer dan 50 procent van de bevolking heeft er minstens één dosis van een coronavaccin gekregen.

Het Verenigd Koninkrijk zou ook kudde-immuniteit bereikt hebben. Hoewel niet alle experts het daarover eens zijn.

De één-meterregel in het Verenigd Koninkrijk houdt in dat mensen minstens die afstand van elkaar moeten houden en andere verzachtende maatregelen moeten nemen om de verspreiding van infecties te voorkomen. Het is zwaar bekritiseerd door de horeca.

‘We moeten heel streng zijn’

De volgende fase van de plannen om het land terug open te stellen is 17 mei. Beperkingen op buitenlandse reizen zullen dan naar verwachting worden versoepeld, maar niet opgeheven. Johnson sloeg een voorzichtige toon aan in de aanloop naar die deadline.

‘We willen op 17 mei wel wat openstellen, maar ik denk niet dat de mensen van dit land een toevloed van ziektes uit andere landen willen zien. Ik in ieder geval niet. We moeten heel, heel streng zijn, en we moeten zo voorzichtig mogelijk zijn’, aldus Johnson.

21 juni is vastgesteld als datum waarop de sociale isolatie zou kunnen eindigen.

Woelige wateren

Premier Johnson vaart sinds enkele dagen in woelige politieke wateren. Tijdens zijn campagne voor een parlementszetel en lokale regeringsverkiezingen weigerde hij vragen te beantwoorden over beschuldigingen van corruptie door de Labourpartij.

‘Al dit soort dingen zijn absoluut niet relevant’, zei hij aan Reuters. Daaraan voegde hij toe dat de kiezers zich wilden concentreren op het beleid in de aanloop naar de verkiezingen op donderdag.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20