Spanje krijgt lesje politiek in tijden van corona: in Madrid komt extreemrechts mee aan de macht

De rechts-conservatieve Partido Popular heeft een klinkende overwinning behaald bij de regionale verkiezingen in Madrid. Zittend regiopresident Isabel Díaz Ayuso kreeg 44 procent van de kiezers achter zich. Dat is echter niet genoeg voor de absolute meerderheid, en Ayuso zal het extreemrechtse Vox aan boord moeten nemen. De verkiezingen in Madrid worden als belangrijke graadmeter gezien voor de landelijke politiek. Ze werden gekenmerkt door een bittere en sterk gepolariseerde campagne.

Ayuso staat bekend als fel tegenstander van het coronabeleid van de sociaaldemocratische regering van de Spaanse premier Sánchez. Ze voerde campagne met de slogan Libertad (vrijheid), waarmee ze veel mensen achter zich kreeg. Bij de vorige verkiezingen, twee jaar geleden, behaalde ze nog 22 procent.

De Partido Popular won 65 van de 136 zetels in het regionale parlement. Dat zijn er dubbel zoveel als bij de regionale verkiezingen van 2019. De Partido Popular heeft in de regio Madrid nu meer zetels dan alle drie de linkse partijen samen. Maar voor een meerderheid zijn 69 zetels nodig en dat Ayuso nu zal moeten vertrouwen op de hulp van de extreemrechtse Vox-partij om een ​​nieuwe regering te vormen.

De PSOE, de socialistische partij van de premier, Pedro Sánchez, leed aan een zware nederlaag die werd verergerd door het nieuws dat zijn voormalige coalitiepartner, de Unidas Podemos-leider Pablo Iglesias, de Spaanse politiek verlaat. De socialisten zakten niet alleen van 37 zetels naar 24, ze werden ook geklopt door de linkse regionale Más Madrid-partij, die ook 24 zetels haalde, maar wel meer stemmen. De grootste verliezer is het rechts-liberale Ciudadanos. Het verloor alle 26 zetels die het in 2019 haalde.

Ayuso overgelukkig met haar klinkende overwinning. Isopix

Ayuso op weg naar premierschap?

Ondanks het winnen van 13 zetels – slechts één zetel meer dan in 2019 – krijgt Vox nu gegarandeerd een centrale rol in de politiek van Madrid. De uiterst linkse, Unidas Podemos haalde 10 zetels – drie meer dan de vorige keer – en eindigde als vijfde. Maar toen de telling zijn einde naderde, kondigde Iglesias, die was afgetreden als vicepremier in de coalitieregering om deel te nemen aan de regionale verkiezingen, aan dat hij de Spaanse politiek zou verlaten.

Ayuso noemde haar resultaat ‘een nieuwe triomf voor vrijheid in Madrid’ en waarschuwde de Spaanse premier Sánchez dat zijn ‘dagen zijn geteld’. De nationale leider van de Partido Popular, Pablo Casado, zei dat het resultaat in Madrid een motie van wantrouwen was in de linkse coalitieregering van Spanje.

De leider van Vox, Santiago Abascal, kondigde onmiddellijk aan dat zijn partij zou helpen om Ayuso’s terugkeer naar de macht te vergemakkelijken en ‘ervoor te zorgen dat links in Madrid geen enkele mogelijkheid heeft om te regeren’.

Isabel Diaz Ayuso voer afgelopen maanden een scherpe koers tegen alle beperkingen, naar eigen zeggen om zo de economie te beschermen. Daarom bleven cafés en terrassen nadrukkelijk open en waren buitenlandse toeristen welkom in Madrid. De forse verkiezingswinst zou wel eens de doorbraak voor de 42-jarige politica betekenen. Mogelijk stoot ze hierna door naar de landelijke politiek en maakt ze in de toekomst kans op het premierschap. Over twee jaar zijn er nationale verkiezingen in Spanje. Landelijk gaat de PSOE overigens nog aan kop in de peilingen.

Wel pak meer coronagevallen in Madrid

Hoewel Ayuso’s houding haar het respect van veel werknemers in de horeca heeft opgeleverd, beschuldigen haar critici haar ervan de regionale economie boven de gezondheid van mensen te stellen. In mei vorig jaar nam het hoofd van de volksgezondheid in de regio ontslag na onenigheid over de reactie van Ayuso op de pandemie.

Het aantal Covid-gevallen per 100.000 mensen in de afgelopen twee weken bedraagt ​​343 in Madrid, vergeleken met een landelijk gemiddelde van 214. Op de intensieve zorg van Madrid wordt 44 procent van de bedden bezet door Covid-patiënten; in heel Spanje is dit aandeel 22,9 procent.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20