Spanje gaat flink investeren in nationale chipindustrie en wil het land omvormen tot belangrijke producent

De Spaanse regering heeft dinsdag een investeringsplan van 12,3 miljard euro aangekondigd om het land te transformeren tot een belangrijke producent van microchips. Het land hoopt zo minder afhankelijk te worden van de productie van chips door fabrieken in andere Europese landen, of in Taiwan.

Het plan, dat over vijf jaar wordt uitgespreid en grotendeels bestaat uit hulpfondsen van de EU, moet Spanje in staat stellen alle gebieden te bestrijken die verband houden met het ontwerp en de productie van microchips. Daarnaast is het een poging om zijn van toerisme afhankelijke economie te moderniseren.

“Het doel is de ontwerp- en productiecapaciteit van de Spaanse chipindustrie volledig te ontwikkelen, waarbij de hele waardeketen van ontwerp tot fabricage wordt bestreken”, zei minister van Economie, Nadia Calviño. Ze voegde daaraan toe dat het plan een van de meest ambitieuze projecten van de Spaanse regering is om de economie na de coronapandemie weer op gang te brengen. Volgens Calviño leidt de investering tot een sterk verminderde afhankelijkheid van een aantal producenten zoals Taiwan, de VS, Zuid-Korea, Japan en China. 

“We willen dat ons land een voortrekkersrol speelt op het gebied van industriële en technologische vooruitgang”, wierp de Spaanse premier Pedro Sanchez vorige maand nog op in Madrid. “De oorlog in Oekraïne heeft het tot een prioriteit gemaakt om de strategische autonomie op het gebied van energie, technologie, voedselproductie en cyberveiligheid te versterken”.

Europees plan

De computerchips en halfgeleiders zijn van essentieel belang voor de Spaanse auto-industrie, die met ongeveer 10 procent van het bbp, de op één na grootste van Europa is. 

Een wereldwijd tekort aan computerchips heeft het voor de consument moeilijker gemaakt om aan auto’s, computers en andere moderne benodigdheden te komen. Het dwong fabrikanten vorig jaar om de productie te verlagen, met inbegrip van Spanje, waar de autofabrikanten Volkswagen en Renault hun assemblagelijnen deels stil moesten leggen.

De Europese Unie heeft als antwoord op dit probleem een plan van 48 miljard dollar aangekondigd, om zo een belangrijke producent van chips te worden op wereldschaal. Het doel is om één vijfde van het wereldaanbod te produceren tegen 2030. In reactie op het plan van de EU, kondigde chipfabrikant Intel aan dat het bedrijf flink gaat investeren in Europa. In het Duitse Maagdenburg bouwt het bedrijf een grote chipfabriek van 17 miljard euro en in Frankrijk komt een nieuw onderzoekscentrum.

Productie van elektrische voertuigen

Begin deze maand raakte bekend dat de Duitse autofabrikant Volkswagen 10 miljard euro gaat investeren in de productie van elektrische voertuigen en batterijen in Spanje. Het bedrijf kondigde daarnaast een samenwerking aan met Spanjes grootste energieleverancier Iberdrola, dat een zonnepark zal opzetten om de batterijfabriek in de regio van Valencia van stroom te voorzien.

Spanje is na Duitsland de grootste autofabrikant van Europa. Het land is vorige maand een aanbestedingsprocedure gestart voor ongeveer 3 miljard euro aan leningen en subsidies om de productie van elektrische voertuigen te bevorderen. Het plan, Strategisch project voor economisch herstel en transformatie, (afgekort in het Spaans: PERTE), heeft het doel om van Spanje een hub voor elektrische voertuigen in Europa te maken.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.