Key takeaways
- De EU heeft een wereldwijde technologiestrategie onthuld om sterkere allianties te smeden buiten de VS en China.
- De EU is van plan om een digitaal partnerschapsnetwerk op te richten voor meer coördinatie en strategische afstemming op het gebied van technologische ontwikkeling.
- De EU wil Europese techstandaarden en regelgevingsmodellen in het buitenland promoten door middel van investeringen in beveiligde onderzeese kabels, AI-fabrieken en digitale openbare infrastructuur.
De Europese Unie heeft een nieuwe, brede digitale strategie gepresenteerd. Dat meldt Euronews. Het doel is om wereldwijd sterkere technologische allianties te vormen. De EU erkent dat de Verenigde Staten en China domineren in de technologiesector. Daarom wil ze haar partnerschappen diversifiëren en haar positie op het wereldtoneel behouden.
Een belangrijk onderdeel van deze strategie is het versterken van banden met gelijkgestemde landen. Denk aan Japan, Singapore, Zuid-Korea, Canada en India. Dit jaar tekende de EU digitale handelsovereenkomsten met Singapore en Zuid-Korea. Die zorgen voor eenvoudiger gegevensuitwisseling, terwijl ze ook de privacy van persoonlijke data beschermen.
Om al deze relaties beter te coördineren, wil de EU een digitaal partnerschapsnetwerk oprichten. Zo kunnen landen beter samenwerken en hun technologiebeleid op elkaar afstemmen. Opvallend is dat de strategie geen nieuwe bijeenkomsten van de EU-VS Handels- en Technologieraad (TTC) noemt. Dit wijst op een verschuiving in de prioriteiten van de EU.
Samenwerking met buurlanden en wereldwijde investeringen
China blijft een belangrijke concurrent, maar de EU ziet ook kansen voor samenwerking. Daarom staat digitale samenwerking met China op de agenda van de EU-China top in 2025. In Europa zelf richt de EU zich op de integratie van buurlanden zoals Oekraïne, Moldavië en de Westelijke Balkan. Die landen krijgen steun om zich aan te passen aan EU-regels rond digitale identiteit, veilige infrastructuur en wetgeving.
De EU bouwt verder op het Global Gateway-initiatief. Dit betekent dat ze Europese technische normen wil promoten in andere werelddelen. Ze investeert in veilige onderzeese datakabels, AI-fabrieken en digitale infrastructuur in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Hiervoor komt er een publiek-privaat investeringspakket, het Tech Business Offer, om digitale projecten in partnerlanden te ondersteunen.
Focus op geavanceerde technologieën
Tot slot wil de EU haar digitale invloed verder uitbreiden door samen te werken met Japan, Canada en Zuid-Korea. Ze starten gezamenlijke onderzoeksprogramma’s rond geavanceerde technologieën zoals kwantumcomputers en halfgeleiders. Ook staat de eerste bijeenkomst gepland van het nieuwe digitale partnerschapsnetwerk. Hier komen EU-vertegenwoordigers en partnerlanden samen om hun digitale samenwerking te versterken.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!