Europa verdeeld over regels voor belangrijke technologieoctrooien


Key takeaways

  • Industriecommissaris Stéphane Séjourné streeft naar consensus van de regeringen binnen drie weken.
  • Negen landen, waaronder Frankrijk en Duitsland, pleiten ervoor om verder te werken aan het SEP-voorstel.
  • Parlementaire commissies maken bezwaar tegen het intrekken van het voorstel, omdat het relevant is voor het concurrentievermogen.

Het voorstel over essentiële standaardoctrooien (SEP’s) heeft een debat losgemaakt tussen EU-lidstaten. Dat meldt Euronews. De Commissie wilde het voorstel intrekken wegens gebrek aan overeenstemming, maar Industriecommissaris Stéphane Séjourné probeert nu binnen drie weken alsnog consensus te bereiken. SEP’s beschermen technologie die essentieel is voor standaarden in sectoren als auto’s, energie en betalingen. Het doel is om SEP-licenties transparanter te maken en zo innovatie te ondersteunen. Octrooilobby’s steunen het voorstel en noemen het belangrijk voor het concurrentievermogen van Europa.

Lidstaten verdeeld over vervolg

Negen landen, waaronder Frankrijk en Duitsland, willen het voorstel behouden. Zij vinden het belangrijk voor industriële veerkracht in een onzekere geopolitieke context. Ierland, Finland en Zweden zijn daarentegen tegen voortzetting, omdat zij vrezen voor regeldruk en verdeeldheid in het bedrijfsleven. Séjourné zei dat het voorstel werd ingetrokken om ruimte te maken voor een breder compromis, maar sommigen denken dat ook de EU-dereguleringsagenda en de Amerikaanse verkiezingen meespeelden.

Ondanks de verdeeldheid blijven parlementariërs aandringen op debat. Het Europees Parlement keurde de regels in februari 2024 al goed. Parlementaire commissies verzetten zich actief tegen de intrekking van het voorstel, en benadrukken het belang ervan voor transparantie, innovatie en ondersteuning van kleinere bedrijven.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.