Europa moet meer eigen duurzame technologie produceren

Tegen eind dit decennium dient 40 procent van de duurzame technologie die in de Europese Unie wordt geproduceerd, van lokale origine te zijn. Dat staat in de plannen van de Europese Commissie, die met de maatregel wil reageren op een golf van subsidies die in de Verenigde Staten en China aan de sector worden toegewezen.

Waarom is dit belangrijk?

Een lokaal aandeel van 40 procent in de productie van duurzame technologieën vormt een onderdeel van het antwoord dat de Europese Unie wil formuleren op de Amerikaanse Inflation Reduction Act (IRA), die producenten van duurzame technologie 369 miljard dollar aan subsidies biedt, maar ook een tegenzet moet worden tegen het aanhoudende beleid van China om zijn technologiesector met overvloedige overheidssubsidies te ondersteunen.

Klimaat en energie: Duurzame technologieën zijn nodig om de doelstellingen van de Europese Unie op het gebied van klimaat en energie te halen.

 • Opgemerkt wordt dat de doelstelling van 40 procent lokale productie nog kan veranderen voordat het ontwerp wordt afgerond.
  • Een aantal Europese leiders hebben scherpe kritiek geuit op de Inflation Reduction Act van de regering van de Amerikaanse president Joe Biden.
  • Daarbij werd geargumenteerd dat de Amerikaanse maatregelen discriminerend zijn voor Europese bedrijven die hun goederen op de Amerikaanse markt wil verkopen en hierdoor worden aangezet om hun deuren in Europa te sluiten en hun productie naar de Verenigde Staten te verplaatsen.
  • Verwacht wordt dat Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, de kwestie bij haar volgend bezoek aan de Amerikaanse president Joe Biden ter sprake zal brengen.
 • De Europese Unie is momenteel op het gebied van duurzame energietechnologieën een netto importeur.
  • “Een derde van de elektrische wagens en autobatterijen en bijna alle fotovoltaïsche modules en brandstofcellen die in de Europese Unie op de markt worden gebracht, worden uit andere regio’s in de wereld – meestal uit China – ingevoerd”, werpt de Europese Commissie op.
  • “Zelfs in sectoren waar de Europese industrie een sterke traditie heeft – zoals windturbines en warmtepompen – blijkt de concurrentiepositie van de Europese producenten te verslechteren.”

Stimulansen: De leiders van de Europese Unie zullen de plannen later deze maand bespreken, als onderdeel van een breder streven om de overgang naar een duurzame maatschappij te versnellen, maar ook om de lokale ontginning van cruciale grondstoffen – zeldzame mineralen, aluminium en koper voor de productie van elektrische batterijen en windturbines – te stimuleren.

 • Om een aandeel van 40 procent te bereiken, wil de Europese Unie onder meer de afgifte van bouwvergunningen voor fabrieken die duurzame technologieën produceren, versnellen. Momenteel kan het in de Europese Unie – afhankelijk van de technologie en de lidstaat – twee tot zeven jaar duren om een nieuwe fabriek te bouwen.
 • Het ontwerp stelt voor dat grote fabrieken voor de productie van strategische technologieën, binnen een jaar een vergunning moeten kunnen krijgen.
  • Kleinere strategische fabrieken zouden binnen negen maanden een licentie in bezit moeten hebben.
  • Ook zou een grotere flexibiliteit worden mogelijk gemaakt tegenover de strenge subsidieregels die in de Europese Unie worden gehanteerd.
 • Ursula Von der Leyen had in januari op het World Economic Forum in Davos al aangegeven dat Europa zijn eigen duurzame industrie beter zou moeten koesteren.

(nd)

Meer