Waarom mist Europa de technologierevolutie?

Samengevat. Chipgigant Nvidia rapporteert geen inkomsten meer uit Europa, wat wijst op de afnemende investeringen in technologisch onderzoek en ontwikkeling in Europa vergeleken met de VS en China. Dit verschil in investeringen, vooral op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), laat zien hoe Europa achterblijft bij zijn concurrenten, schrijft de Financial Times.

Waarom is dit belangrijk?

De afname van technologische investeringen in Europa ten opzichte van de VS en China heeft aanzienlijke gevolgen voor de economische concurrentiepositie en innovatiekracht van Europa. De snellere en goedkopere herstructureringsprocessen in de VS maken het mogelijk om snel te investeren in nieuwe technologieën zoals AI, terwijl de strenge arbeidswetgeving in Europa dergelijke aanpassingen bemoeilijkt. Dit kan de positie van Europa in de volgende industriële revolutie, aangedreven door AI, verzwakken.

Kosten voor ontslag liggen 10 keer hoger

In het nieuws. Nvidia, de toonaangevende leverancier van halfgeleiders voor kunstmatige intelligentie, vermeldde in zijn kwartaalcijfers geen inkomsten uit Europa. Dit onderstreept de trend van verminderde tech-investeringen in Europa.

  • Op dit continent, dat auto- en luchtvaartindustrieën van wereldklasse heeft ontwikkeld, bedragen de investeringen in technologisch onderzoek en ontwikkeling slechts een vijfde van die in de VS en de helft van die in China. Specifiek voor AI liggen de investeringen in de VS 50 keer hoger dan in Europa.
  • In tegenstelling tot volwassen industrieën is een uitvalpercentage van 80% niet ongewoon in opkomende technologieën. Vanaf dan gaat het om de kosten van herplaatsing… en hier is Europa enorm in het nadeel.
  • In de VS kunnen bedrijven zoals Microsoft snel herstructureren met relatief lage kosten. Dat terwijl in Europa de herstructurering veel langer duurt en duurder is vanwege strikte arbeidswetgeving.
  • Onderzoek op dit gebied (O. Coste, L’Europe, la tech et la guerre, 2022) toont aan dat voor grote bedrijven de aanpassingskosten (herstructurering, ontslagen, enz.) in Europa 10x hoger liggen dan in de VS. Als gevolg hiervan kan een risico dat hier ondenkbaar zou zijn, daar genomen worden.

Europese leiders zijn beperkt zijn in hun investeringscapaciteit door regelgeving en financiële middelen

Zoom in. Microsoft kondigde in januari 2023 aan 10.000 werknemers te ontslaan met herstructureringskosten van $800 miljoen. In Europa vereisen soortgelijke processen goedkeuring van werknemersraden en zijn ze gebonden aan strikte regelgeving, wat de aanpassingssnelheid beperkt.

  • Bedrijven zoals Meta en Google hebben hun investeringen in AI aanzienlijk verhoogd. Met budgetten van respectievelijk $37 miljard en $45 miljard in 2023. Dat, terwijl Europese leiders zoals Nokia en SAP beperkt zijn in hun investeringscapaciteit door regelgeving en financiële middelen.

Hervormen van de arbeidsbeschermingswetten voor hoge salarissen

Zoom out. De lagere winstgevendheid van grote Europese bedrijven vergeleken met hun Amerikaanse tegenhangers kan grotendeels worden toegeschreven aan onze achterstand in technologie-gedreven sectoren.

  • AI wordt gezien als de drijvende kracht achter de huidige industriële revolutie. Met een voorspelde wereldwijde investering in AI-infrastructuur van ongeveer $150 miljard in 2024, loopt Europa aanzienlijk achter. Dat benadrukt de noodzaak voor strategische aanpassingen om competitief te blijven.
  • Het hervormen van de arbeidsbeschermingswetten voor hoge salarissen kan een effectieve strategie zijn om Europa weer op de voorgrond van innovatie te brengen zonder het Europese sociale model te bedreigen.
Meer