Software ontmaskert bedrijven die zaken doen met de maffia

De speurtocht naar mogelijke banden tussen het bedrijfsleven en de georganiseerde misdaad kan de autoriteiten voor grote uitdagingen plaatsen. Criminele bendes zijn immers vaak bijzonder handig in het creëren van legale constructies waarachter ze hun misdadige zakelijke activiteiten kunnen verbergen. Nieuwe technologieën maken het speurders echter ook gemakkelijker om uit allerhande data de vermoedelijke criminele grondslag van een aantal projecten af te leiden.

Dat schrijft het magazine The Economist, verwijzend naar de programma’s die onder meer door het Italiaanse bedrijf Crime&Tech, een spinoff van de Università Cattolica del Sacro Cuore in Milaan, heeft ontwikkeld.

Algoritmes

“Data over financiën en operationele activiteiten kunnen heel wat informatie over mogelijke criminele bedoelingen suggereren,” benadrukt Michele Riccardi, topman van Crime&Tech, tegenover The Economist. Riccardi betoogt daarbij dat de software van de onderneming aan de hand van financiële en operationele data vermoedelijke banden tussen bedrijven en de maffia kan aanwijzen.

Daarbij wordt volgens de topman gebruik gemaakt van een brede waaier algoritmes om vermoedens over mogelijke banden met activiteiten zoals illegaal gokken of de smokkel van wapens, drugs of mensen verder te laten onderzoeken.

Maffia

“Verdenkingen kunnen onder meer rijzen wanneer wordt vastgesteld dat bedrijven weinig of geen bankfinancieringen hebben,” verduidelijkt Riccardi. “In dat geval kan een lening van de maffia worden verondersteld. Bij terugbetalingsproblemen kunnen schuldbewijzen mogelijk worden omgezet in aandelen die door de maffia worden opgenomen en waarvoor vaak een stroman in de onderneming wordt geplaatst.”

“De software kijkt dan ook eveneens naar de leeftijd en het geslacht van de beheerders van de ondernemingen. Personen die te oud of te jong lijken voor de omschreven functie, kunnen een aanwijzing van een criminele aanwezigheid zijn. Dat geldt in sommige gevallen ook voor vrouwelijke beheerders.”

Illegale betalingen

“Daarnaast wordt ook gezocht naar anomalieën in de loonstructuren en de factuurgegevens, waarachter mogelijk illegale betalingen zouden kunnen worden vermoed,” zegt Riccardi.

“Dat geldt vooral voor sectoren waarin de maffia traditioneel een grote interesse toont, zoals de constructie, de detailhandel, afvalverwijdering, voedselvoorziening en transport. Ook wanneer een bedrijf een groot deel van zijn vermogen in cash aanhoudt, kunnen vermoedens over maffiabanden rijzen.”

Blauwdruk

Het algoritme van Crime&Tech is gebaseerd op politieverslagen, gerechtelijke documenten en academische studies. Ook werd gebruik gemaakt van informatie over de vijfduizend bedrijven die wegens banden met de maffia de voorbije dertig jaar in Italië met vervolgingen in beslagnames werden geconfronteerd.

“Het resultaat van al die informatie is een blauwdruk van een typische maffia-onderneming,” zegt Crime&Tech.

Onderzoeken door gespecialiseerde bedrijven zoals het Amerikaanse Kroll zijn volgens The Economist wellicht nog efficiënter om sporen van de maffia in het bedrijfsleven terug te vinden, maar er wordt op gewezen dat de kosten van dergelijke analyses tot meer dan 1.500 euro per individueel dossier kunnen oplopen.

Garanties

“Dankzij de automatisering heeft Crime&Tech die kosten gevoelig kunnen beperken,” zegt The Economist.

In Italië werkt Crime&Tech samen met een aantal politiediensten en andere autoriteiten, terwijl ook opdrachten worden ontvangen van ondernemingen die garanties willen dat leveranciers en onderaannemers geen criminele banden hebben.

Ook divisies van het ratingbureau Moody’s hebben een licentie op de technologie van het Italiaanse bedrijf genomen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20