“Sociopathische opa van Omaha” lanceert aanval op crypto: “Ik zou alle Bitcoin in de wereld niet kopen voor 25 dollar”

Legendarisch belegger Warren Buffett haalde Bitcoin door het slijk op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway.

Warren Buffett, de 91-jarige directeur van Berkshire Hathaway en een van ‘s werelds rijkste personen, uitte fors kritiek op cryptomunt Bitcoin tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van zijn machtige conglomeraat. Buffett zei dat hij alle Bitcoins in de wereld niet zou kopen voor zelfs 25 dollar. Volgens de bekende belegger produceert de digitale munt niets en is die daarom waardeloos.

Het is al langer geweten dat Buffett niets moet hebben van de cryptomunt. Hij noemde Bitcoin ooit “rattenvergif in het kwadraat”, hoewel hij ook aangaf dat hij de technologie niet helemaal begrijpt en ook niet kan voorspellen of de waarde van de cryptomunt zal blijven toenemen of niet. Buffett zou via investeringen in fintechbedrijven bovendien onrechtstreeks de portefeuille van Berkshire Hathaway blootstellen aan de cryptomarkt.

Ook Berkshire Hathaway-vicevoorzitter Charlie Munger zag zijn kans schoon om nogmaals het vuur te openen op Bitcoin tijdens de meeting. “In mijn leven probeer ik dingen te vermijden die dom en slecht zijn en me slecht doen lijken in vergelijking met iemand anders; Bitcoin doet ze alle drie”, zei de trouwe zakenpartner van Buffett.

“De sociopathische opa van Omaha is vijand nummer één van Bitcoin”

Amper een maand geleden benoemde PayPal-medeoprichter Peter Thiel de Berkshire Hathaway-directeur nog als “vijand nummer één” van de cryptomunt op de Bitcoin 2022-conferentie in Miami. Topbeleggers zoals Buffett zouden een te sterke band met grote instituties en overheden, en dus het traditionele geldsysteem, aanhouden, beargumenteerde Thiel. Hij noemde Buffett daarop “de sociopathische opa van Omaha” onder luidkeels applaus van de aanwezige Bitcoin-acolieten, een verwijzing naar Buffetts bijnaam “het orakel van Omaha”.

Buffett vervult zijn rol als grootste vijand van Bitcoin en aanhanger van het traditionele economische systeem ondertussen uitstekend. “Als u me zei dat u alle Bitcoin ter wereld bezit en me die aanbood voor 25 dollar, zou ik het niet kopen, want wat zou ik ermee doen? Ik zou het op de één of andere manier aan u terug moeten verkopen. Het produceert niets. Appartementen gaan huur produceren en de boerderijen gaan voedsel produceren”, zei Buffett op de aandeelhoudersvergadering.

“Hij zegt zo vaak ‘Bitcoin’”, spotte Tesla-baas en cryptostier Elon Musk op Twitter over het betoog van Buffett.

Jamie Dimon nuanceert

Verschillende andere grote namen uit de zakenwereld waren aanwezig op de top van Berkshire Hathaway. Zo woonden Apple-CEO Tim Cook en Microsoft-medeoprichter Bill Gates het evenement bij. Ook Jamie Dimon, CEO van de Amerikaanse grootbank JPMorgan, was van de partij.

Dimon, die Bitcoin vaak beschrijft als “waardeloos” en “frauduleus”, laat zijn bank steeds vaker investeren in cryptomunten voor klanten. Tegen de Amerikaanse nieuwszender KMTV 3 zei Dimon op de meeting dat hij crypto nog steeds niet aantrekkelijk vindt om in te investeren, maar altijd “het recht zal verdedigen om dat wel te doen”.

De bankier nuanceerde zelfs de uitspraken van Buffett door een handige toepassing van cryptomunten te belichten. “Niet alles is slecht. Als je tegen mij zou zeggen dat je 200 dollar naar een vriend in het buitenland wil sturen, kan dat twee weken duren en je 40 dollar kosten. Je zou het via een digitale munt kunnen doen en het zou je maar enkele seconden kosten”, zei Dimon.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20