Peter Thiel: “Dit zijn de vijanden van Bitcoin”

PayPal-medeoprichter Peter Thiel vond het nodig om de actoren te benoemen die een prijsexplosie van cryptomunt Bitcoin beletten.

Nadat PayPal- en Palantir-medeoprichter Peter Thiel de markt van Bitcoin nog “de meest eerlijke en efficiënte markt ter wereld” noemde, vond de techmiljardair het nodig om alle “vijanden van Bitcoin” aan te duiden. De tirade van Thiel, voormalig raadgever en geldschieter van Donald Trump, vond donderdag plaats op de Bitcoin 2022-conferentie in Miami, een jaarlijkse trekpleister voor cryptofanaten.

De vijanden van de gedecentraliseerde cryptomunt Bitcoin zouden duidelijk benoemd moeten worden omdat die actoren en organisaties zouden samenzweren om de adoptiegraad en prijs van de digitale munt laag te houden. “Ik wil een soort van lijst van personen en organisaties delen die we moeten bestrijden als we willen dat de prijs van Bitcoin vertienvoudigd of meer”, zei Thiel.

“De sociopathische opa van Omaha”

Thiel toverde vervolgens een foto van legendarisch belegger Warren Buffett tevoorschijn, voorzien van Buffetts bekende citaat waarin hij Bitcoin “rattenvergif” noemde. “Dit is vijand nummer één. De sociopathische opa van Omaha is het meest eerlijk en rechtstreeks in zijn vijandigheid tegenover Bitcoin”, zei Thiel. 

Topbeleggers zoals Buffett zouden een te sterke band met grote instituties en overheden, en dus het huidige fiatgeldsysteem, aanhouden. “Dit soort mensen hebben een institutionele vooringenomenheid tegenover Bitcoin. Grote kapitaalmanagers zullen bovendien altijd doen alsof beleggen te ingewikkeld is”, zei Thiel.

Vooroordelen van een New Yorkse bankier

“Vervolgens zijn er nog zij die de vooroordelen van de New Yorkse bankier uitdragen, zoals Jamie Dimon (CEO van investeringsbank JP Morgan, red.)”, zei Thiel. Ondertussen liet hij een citaat van Dimon zien. Daarop stond een recente uitspraak van de bankier waarin hij verkondigde dat hij digitale munten “liever geen cryptomunten noemt, maar eerder crypto-tokens. Munten worden namelijk gesteund door wetten, centrale banken en belastingdiensten”.

Vervolgens nam Thiel nog Larry Fink, CEO van ‘s werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock, in het vizier. “Deze mensen kiezen er met hun fondsen geregeld voor om niet te beleggen in Bitcoin, en dat is een politieke keuze die wij moeten bestrijden”, zei Fink.

“Pro-blockchain is een codewoord voor anti-Bitcoin”

Al deze figuren zouden, liever dan in Bitcoin te investeren, wel kiezen voor het ontwikkelen van andere systemen met blockchaintechnologie. “Dat is een radicale ondermijning van Bitcoin. Pro-blockchain is een codewoord voor anti-Bitcoin”, zei Thiel. Zijn uitspraken werden onthaald op een oorverdovend applaus.

Thiel pakte het hele optreden bijzonder Trumpiaans aan, door bepaalde actoren rechtstreeks aan te vallen en bespeelde zo meesterlijk het Bitcoin-verheerlijkende publiek. Wat hij echter niet vermeldde is dat BlackRock ook Bitcoin omarmt en zelfs aanbiedt aan zijn klanten. JP Morgan geldt ook als een van de eerste grote gebruikers van cryptoactiva op Wall Street, ondanks dat Dimon de cryptomunt naar eigen zeggen “waardeloos” blijft vinden.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20