Mexico, Honduras en Madeira flirten met adoptie van Bitcoin

Cryptopionier Samson Mow kondigde op de Bitcoin 2022-conferentie de volgende stap in de wereldwijde adoptie van Bitcoin aan.

Samson Mow, de voormalige CSO van Blockstream en architect achter de “vulkaanobligaties” van El Salvador, legt zich volledig toe op het bijstaan van naties om Bitcoin in gebruik te nemen. Daarvoor richtte hij het bedrijf Jan3 op. Dat kondigde Mow aan op de Bitcoin 2022-conferentie in Miami. 

Mow verraste het publiek ook met drie gastoptredens van politici die een aankondiging maakten over de verdere adoptie van de cryptomunt in hun land.

In de voetsporen van El Salvador

Joel Bomgar, de president van Prospera, een bloeiend economisch centrum in Honduras, kondigde aan dat de regio geen belastingen zal heffen op inkomsten die ondernemers generen uit Bitcoin. Ook zal er een duidelijke wetgeving voor crypto worden klaargestoomd in het land. Tenslotte onthulde Bomgar dat Honduras een Bitcoinobligatie wil lanceren, iets wat El Salvador vorig jaar al deed.

Na Bomgar kwam Miguel Filipe Machado de Albuquerque op het podium naast Mow staan. De man stelde zichzelf voor als de president van Madeira, een administratieve regio van Portugal. Ook daar zullen crypto-ondernemers geen inkomstenbelasting moeten betalen op hun Bitcoinzaken, kondigde die aan. 

“Ik heb wel drie spectaculaire momenten beloofd”, grapte Mow toen Indira Kempis het podium betrad voor een aankondiging. Kempis, een Mexicaanse senator, kondigde aan dat ze werkt aan een wetsvoorstel om Bitcoin een legaal betaalmiddel te maken in het land met meer dan 128 miljoen inwoners.

Verwijzing naar de “genesis block”

Mow zal met zijn kersverse bedrijf Jan3 de adoptie van Bitcoin in Honduras ondersteunen. Wellicht zal hij ook samenwerken met Madeira en Mexico om verdere stappen te ondernemen om Bitcoin te gebruiken.

De cryptopionier haalde 21 miljoen dollar aan investeringen op voor het nieuwe bedrijf. Mow zelf vertelde het publiek dat de focus van Jan3 vooral zal liggen op het implementeren van Bitcoinbetalingen via het Lightning-netwerk. “We werken actief aan het bekomen van hyperbitcoinization”, zei Mow. “Daarvoor zijn we in gesprek met verschillende centrale banken”, besloot hij. Het bedrijf zal ook meewerken aan de bouw van Bitcoin City, de ambitieuze Bitcoinstad van El Salvador.

De naam van het bedrijf is een verwijzing naar januari 3 2009, toen de “genesis block”, ofwel de eerste block van het blockchainsysteem van Bitcoin werd gemined.

(kg)

Meer