Cryptopionier verlaat topfunctie om te timmeren aan adoptie van Bitcoin door landen

Samson Mow verlaat zijn positie als Chief Strategy Officer bij Blockstream om grote Bitcoin-ambities na te streven.

“Het einde van een ‘groot avontuur’”, schrijft cryptopionier Samson Mow dinsdag op zijn Twitterprofiel. De laatste vijf jaar spendeerde Mow als topmanager bij Blockstream, het internationale cryptobedrijf van de fabelachtige cryptograaf en cypherpunk Adam Back. Mow hielp Blockstream bij de ontwikkeling van diensten voor de opslag en overdracht van Bitcoin en andere digitale activa. Vorige zomer werd de waarde van dat bedrijf nog geschat op zo’n 3,2 miljard dollar.

Mow, een Canadees-Chinese softwareontwikkelaar met een brede achtergrond in de videogamesector, wil zich nu naar eigen zeggen toespitsen op de adoptie van cryptomunt Bitcoin door landen. 

Die activiteit lijkt in de nabije toekomst inderdaad uit te groeien tot een goede zakelijke opportuniteit. Op 7 september was El Salvador namelijk het eerste land ter wereld dat Bitcoin in gebruik nam als legaal betaalmiddel. Mow was nauw betrokken bij de Salvadoraanse financiële transformatie.

Architect van de Salvadoraanse “vulkaanobligatie”

De cryptopionier werkte samen met de Salvadoraanse president Nayib Bukele om de crypto-ambities van het land op poten te zetten. Zo was Mow een van de belangrijkste architecten achter de zogenoemde “vulkaanobligatie” van het land. 

Die obligatie kent een looptijd van 10 jaar, wordt uitgegeven in de Amerikaanse dollar en levert beleggers een jaarlijkse interest van 6,5 procent op. Met de opbrengsten van de obligatieverkoop zal de Salvadoraanse overheid vervolgens werken aan het opwekken van aardwarmte (geothermie) uit zijn vulkanen om Bitcoins te mijnen. De obligatie wordt verdeeld aan beleggers via Liquid Network, een netwerk voor digitale activa dat uit de grond gestampt werd door Blockstream.

“Geen tijd meer omdat steeds meer landen Bitcoin willen gaan gebruiken”

Buiten zijn cryptozakenmodel heeft Mow ook plannen in de gamewereld. Zijn videospelbedrijf Pixelmatic werkt aan een testversie van het spel ‘Infinite Fleet’, wat de onderneming beschrijft als een “een episch scifi MMO en strategiespel”. In de game zullen spelers een digitale munteenheid gebruiken die loopt op een blockchainlaag die bovenop het systeem van Bitcoin werd gebouwd. 

We hebben ongetwijfeld nog niet het laatste van Mow gezien. Er zijn verschillende Latijns-Amerikaanse landen die van Bitcoin een legaal betaalmiddel willen maken. Dat zou namelijk heel wat financiële diensten bij mensen kunnen brengen zonder toegang tot traditionele bankdiensten, en bovendien toerisme fors aanzwengelen

“Nu alles razendsnel gaat in El Salvador en steeds meer landen Bitcoin willen gaan gebruiken, heb ik elke dag gewoon niet meer genoeg tijd”, besluit Mow in zijn afscheidsbericht voor Blockstream.

(lb)

Meer