“Fix the money, fix the world”: Cryptobedrijf lanceert technologie die geld verstuurt over de hele wereld… via netwerk Bitcoin

De op Bitcoin gerichte start-up Lightning Labs heeft 70 miljoen dollar opgehaald in een Serie B-financieringsronde. Deze investeringssom moet de ontwikkeling van het Taro-protocol bekostigen, een tool waarmee gebruikers via het Bitcoin-netwerk bijna onmiddellijk en tegen lage kosten geld kunnen versturen over de hele wereld. De investeringsronde werd geleid door Valor Equity Partners, en zag onder meer de CEO van Robinhood, Vlad Tenev, een financiële bijdrage leveren.

Hoewel Bitcoin dagelijks 50 miljard dollar omzet, kan z’n publieke netwerk slechts zeven transacties per seconde verwerken. Vergelijk dat met het betaalprotocol van 24.000 transacties per seconde van kredietkaartgigant Visa, en je weet waar het schoentje wringt voor ’s werelds grootste cryptonetwerk.

Andere activa dan Bitcoin

Sinds 2016 werkt de firma Lightning Labs echter aan een oplossing voor Bitcoins schaalprobleem. Het bedrijf ontwikkelt namelijk functies voor het Lightning Network, een layer-2 schaaloplossing die directe, goedkope transacties met Bitcoin mogelijk maakt, maar zonder gebruik te maken van Bitcoins tijdvretend verificatieproces voor elke transactie op z’n blockchain.

Lightning Labs heeft al verschillende producten ontwikkeld, waaronder de Lightning Pool, gewijd aan liquiditeit voor transacties in Bitcoin. Nu is er Taro, een protocol dat, zo hoopt het bedrijf, het Lightning Network zal openstellen voor andere activa dan Bitcoin, waaronder stablecoins en fiatvaluta’s. “Dat is heel belangrijk”, liet Lighning Labs-CEO Elizabeth Stark optekenen door Forbes, “want er is potentieel om alle valuta’s ter wereld via Bitcoin over het Lightning Network te laten gaan”.

Stark gelooft dat Taro de adoptie van Bitcoin zal bevorderen, omdat het mensen zonder bankrekening in ontwikkelingslanden in staat zal stellen geld te versturen en ontvangen in de vorm van stablecoins. Dat zijn cryptomunten waarvan de prijs gelinkt is aan de wisselkoers van fiatvaluta’s, zoals de euro of de dollar. “Er is het concept van ‘fix money, fix the world,’ en dat is, denk ik, een deel van wat me echt aantrekt in wat we doen”, aldus nog Stark in een interview met cryptonieuwssite Decrypt.

De Taproot-upgrade van Bitcoin, die in november vorig jaar live ging, heeft het Taro-protocol technisch mogelijk gemaakt.

Transactiesnelweg

Bitcoins Lightning Network wordt momenteel aangewend door het land El Salvador, het Bitcoin-betalingsbedrijf Strike, en cryptobeurs Kraken, om maar een paar grote gebruikers te noemen. Nu zal dus ook iedereen die stablecoins wil overmaken dat kunnen doen via het Lightning Network.

Recent zijn stablecoins wel al een paar keer steen des aanstoots gebleken voor Amerikaanse wetgevers. Zo kwam het bedrijf achter de aan de dollar gekoppelde digitale munt Tether sinds mei vorig jaar geregeld in opspraak. Tether zou een enorme hoeveelheid handelspapier gebruiken om de waarde van zijn stablecoins te stutten. En vorige week nog deden twee Amerikaanse wetgevers een wetsvoorstel dat vereiste dat stablecoins worden gedekt door zowel Amerikaanse dollars als staatsobligaties.

Stark zei dat mogelijke regelgeving voor stablecoins geen invloed zou hebben op het Bitcoin Lightning Network, omdat het geen stablecoins uitgeeft, maar slechts een transactiesnelweg biedt waar ze uitgewisseld kunnen worden. Als er een regelgeving komt, zei Stark, “zullen uitgevers in staat zijn om aan de regels te voldoen.”

“Stablecoins gaan niet weg. Ik denk dat de adoptie ervan alleen maar zal toenemen”, wierp ze nog op.

(ns)

Meer