Peter Thiel: “Bitcoin aan 60.000 dollar is teken dat het versleten politieke systeem gaat imploderen”

Techmiljardair Peter Thiel zegt dat het feit dat de koers van Bitcoin, ’s werelds grootste cryptomunt in marktwaarde, boven de 60.000 dollar is geklommen een indicatie is dat het “versleten” politieke systeem op het punt staat in een diepe crisis te verzinken. De durfkapitalist heeft het dan specifiek over de Amerikaanse politiek. De prijs van Bitcoin steeg woensdag naar een nieuw hoogtepunt boven de 66.000 dollar.

Waarom is dit belangrijk?

De prijs van de meest verhandelde digitale munt overtrof gisteren de vorige recordhoogte van 64.804,72 dollar. Deze werd geregistreerd in april, rond de tijd dat de cryptobeurs Coinbase naar de beurs ging. Velen lezen in de koersrecords van een gedecentraliseerde digitale munt een kritiek op een gecentraliseerd economisch en politiek systeem.

De Amerikaanse politieke status quo is onhoudbaar, en de explosief stijgende prijs van de gedecentraliseerde digitale munt Bitcoin beklemtoont dat inzicht. Dat vindt toch Peter Thiel, de excentrieke medeoprichter van PayPal en een omstreden systeemcriticus, volgens techsite The Information.

Kanarie in de kolenmijn

“Ik weet niet of je op dit moment al je geld in Bitcoin moet stoppen tegen 60.000 dollar per Bitcoin,” zei Thiel maandag op een bijeenkomst van de Federalist Society, een conservatieve rechtsgroep.

“Maar het feit dat het op 60.000 dollar staat, is zeker een uiterst hoopvol teken”, klonk het. “Het is de kanarie in de kolenmijn. Het is de meest eerlijke markt die we in het land hebben, en het vertelt ons dat dit versleten (…) regime op het punt staat opgeblazen te worden.”

De durfkapitalist maakte zijn opmerkingen voordat de Bitcoin woensdag een recordhoogte van 66.812,68 dollar bereikte. Analisten nemen aan dat de stijging het gevolg is van het handelsdebuut van de ProShares Bitcoin Strategy ETF, het eerste Bitcoin-futures exchange-traded fund.

Thiel heeft geïnvesteerd in de crypto-industrie via durfkapitaalbedrijven die hij hielp oprichten, waaronder het Founders Fund. Hij is een geldschieter van 1confirmation, samen met Marc Andreessen en Mark Cuban. Ook gaat hij een eigen cryptobeurs lanceren.

Milieu- en immigratiewetten afschaffen

Tijdens zijn toespraak op de conferentie, georganiseerd door de Stanford Law School Chapter of the Federalist Society, stelde Thiel voor om milieu- en immigratiewetten af te schaffen om de begroting van de Amerikaanse regering in evenwicht te brengen, aldus The Information. Hij noemde president Joe Biden een “catastrofe”.

Hij sprak zich ook uit tegen presidenten Clinton en Obama die “de vloeren dweil(d)en van de Titanic”, en tegen de centrale banken van de wereld. Hij zei dat de Amerikaanse koepel van centrale banken, de Fed, een “centrumlinkse instelling is die de meest overgewaardeerde is in de hele westerse wereld.”

Nu wordt de “één-wereld-staat” een halt toegeroepen (verwijzend naar een complottheorie die het heeft over plannen van de elite om één staat over de wereld te laten regeren, red.), en met de hulp van crypto, “gaan we slagen,” merkte hij nog op.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20