Slechts 2 factoren kunnen de VS in een recessie duwen

In tegenstelling tot de rest van de wereld gaf de Amerikaanse economie de voorbije maanden plankgas. Toch zouden 2 factoren een recessie kunnen veroorzaken.

Maandenlang al wordt nu gespeculeerd op een inzinking van de Amerikaanse economie. Die lijkt er maar niet te komen, ondanks dat de rest van de wereld duidelijk op een groeivertraging afstevent. 

Amerikaanse economie blaakt van gezondheid

Amerika flirt met ‘full employment’ (in het land zijn meer openstaande vacatures dan er werklozen zijn). Dat kan op de economische groei wegen, maar zal geen recessie veroorzaken.  

Ook de schulden van de gezinnen zijn sinds 2007 relatief gedaald. De stijging van de schulden concentreert zich voornamelijk in de studenten- en autoleningen en minder in vastgoedhypotheken. Ook de bedrijfsschulden zijn relatief laag

Vastgoedprijzen zijn aan de hoge kant, maar gaan niet noodzakelijk gepaard met een hogere schuldgraad, dus daar schuilt weinig gevaar. 

Ook securisatie (het doorverkopen van hypotheken en/of leningen aan andere financiële instellingen) lijkt een verwaarloosbaar fenomeen. Het totaal voor 2017 kwam uit op 4,1 miljard dollar en verwacht wordt dat dit bedrag in 2018 boven de 10 miljard dollar zal uitkomen. Maar tussen 2004 en 2006 ging het over 500 miljard dollar.

Tenslotte lijken ook stijgende olieprijzen en galopperende inflatie die de rentevoeten omhoog jagen geen onmiddellijk gevaar.  

Een groeivertraging zou de Amerikaanse economie zelfs amper schaden, indien ze niet in een recessie uitmondt. Investeerders kunnen dan hun Amerikaanse aandelen en kredieten dan gewoon bijhouden. 

Wat zou dan wel tot een recessie kunnen leiden?

De Franse econoom Patrick Artus van zakenbank Natixis ziet 2 potentiële gevaren voor de Verenigde Staten:

1. Ten eerste bestaat de kans dat de instroom van buitenlands kapitaal in de VS tot stilstand komt

Dat zou de langetermijnrente de hoogte injagen en de waarde van de dollar aanzienlijk verlagen.

2. Het risico op een correctie op de aandelenmarkten

Amerikaanse aandelen zijn erg duur geworden. Dat is een gevolg van de door de administratie Trump doorgevoerde belastingverlaging, de massale terugkoop van eigen aandelen door bedrijven en de instroom van buitenlands geld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20