Wie gaat Trump stoppen?

Of u hem nu haat of bewondert, feit is dat Donald Trump met zijn ‘America First’ een uitzonderlijk economisch parcours rijdt.

De economische resultaten die de Amerikaanse president Trump verzamelt, grenzen stilaan aan het nooit eerder vertoonde. De Amerikaanse jobsites combineren deze week 7,14 miljoen vacatures, dat zijn er bijna 1 miljoen meer dan de 6,23 miljoen werklozen die in het land staan geregistreerd.

Verder publiceerde het World Economic Forum woensdag een rapport waaruit blijkt dat de VS voor het eerst in 10 jaar opnieuw de rangschikking van de meest competitieve economieën wereldwijd aanvoeren. De Verenigde Staten worden in de nieuwe rangorde gevolgd door Singapore, Duitsland, Zwitserland en Japan.

Wie houdt Trump van een tweede ambtstermijn?

Na een kleine inzinking vorige week, toonden ook de Amerikaanse beurzen zich dinsdag opnieuw van hun beste kant. De Dow Jones ging meer dan 500 punten hoger, gestuwd door de beter dan verwachte kwartaalresultaten van o.a. Netflix en de banken Morgan Stanley en Goldman Sachs. Beide banken deden respectievelijk 18% en 20% beter dan het vorige trimester, met waarderingen die stilaan die van de Amerikaanse techbedrijven benaderen.

Ondanks de aankondiging van de Amerikaanse centrale bank FED woensdag dat ze vasthoudt aan haar voornemen om de rente dit jaar nogmaals te verhogen, wat de Dow op verlies zette, is de kloof tussen de Amerikaanse beurzen en de rest van de wereld de voorbije 30 jaar nooit groter geweest dan onder Trump.

Tel daarbij de vernietigende dominantie van de Amerikaanse ‘winner-takes-all’-techbedrijven en de financiële sector, wiens banken gewoonweg hallucinante resultaten kunnen voorleggen en velen in de VS beginnen zich af te vragen wie in 2020 Trump van een tweede ambtstermijn zal kunnen houden.

Trump 100 miljoen, Obama 2 miljoen…

In dat verband spreekt een cijfer dat dinsdag door de Federal Election Commission werd vrijgegeven boekdelen. Trump heeft vandaag al 100 miljoen dollar opgehaald voor zijn herverkiezingscampagne. Als dat u niet veel zegt, dan misschien wel wat volgt: Op hetzelfde tijdstip 8 jaar geleden had Obama al exact 2 miljoen dollar in kas.

2 jaar is in de politiek een eeuwigheid en uiteraard kan nog veel gebeuren. Zo wordt kort na de tussentijdse verkiezingen het rapport van speciaal-aanklager Robert Mueller omtrent het Rusland-onderzoek verwacht. 

Ook lijkt het er op dat de Republikeinen in november het Huis van Afgevaardigden aan de Democraten zullen moeten laten, (de Senaat blijft voorlopig een Republikeins bastion, als we de peilingen mogen geloven), wat Trumps manoeuvreermarge aanzienlijk zou reduceren.

Trumps adagio ‘Make America Great Again’ heeft de voorbije 2 jaar een totaal nieuwe dimensie gekregen. Met zijn onconventionele aanpak is hij er als outsider niet enkel in geslaagd de politiek voor schut te zetten, ook zijn economisch programma is – voorlopig – een zelden gezien succes.

Hoe lang Trump dit kan volhouden?

Vraag is hoe lang Trump dit kan volhouden? De VS hebben meer dan 105 % overheidsschuld ten opzichte van het bruto binnenlands product (bbp) en een overheidstekort van bijna 4 %. Elke dag betalen de VS 1,5 miljard dollar rente op hun schulden, een bedrag dat snel zal oplopen tot 2 miljard.

Dat alles op een moment van hoogconjunctuur.  Wanneer straks de inflatie verder stijgt en de FED ook de rentevoeten omhoog jaagt om oververhitting van de economie tegen te gaan, dreigt voor de VS een schuldencrisis. Een recessie zou volgens Goldman Sachs het tekort zelfs kunnen doen exploderen tot 9 procent van het bbp. 

Dan is er nog een recent rapport van kredietbeoordelaar Moody’s, waarin wordt gesuggereerd dat de toenemende ongelijkheid in de Verenigde Staten snel financiële repercussies voor het land zal hebben en dat een daling van de Amerikaanse kredietbeoordeling nakend is.

Maar wie vandaag naar de wereldeconomie kijkt, ziet dat de Verenigde Staten opnieuw ‘king of the world’ zijn. Voorlopig toch.

Meer