België heeft het voorbije jaar opnieuw aan concurrentievermogen. Het land behoort op het vlak van competitiviteit niet langer tot de twintig sterkste landen van de wereld. Dat blijkt uit een rapport van het World Economic Forum (WEF). Opgemerkt wordt dat België weliswaar de beste macro-economische stabiliteit van de hele wereld heeft, maar daarentegen op een aantal andere vlakken met problemen moet afrekenen.
Ook Nederland heeft het voorbije jaar aan concurrentiekracht verloren. Het land verloor twee plaatsen en viel daardoor buiten de wereldwijde top vijf. Helemaal bovenaan staan de Verenigde Staten. De negen jaar voordien werd de ranglijst nog door Zwitserland aangevoerd.
Innovatie-grootmacht
De Verenigde Staten, die een totaalscore van 85,6 procent lieten optekenen, moeten volgens Saadia Zahidi, bestuurslid van het World Economic Forum, als een innovatie-grootmacht worden bestempeld. “Ook kunnen de Verenigde Staten terugvallen op een sterke arbeidsmarkt, terwijl het land ook van een grote marktomzet kan profiteren,” zegt Zahidi.
“Anderzijds moeten toch een aantal waarschuwingslichten worden opgemerkt. Onder meer moet worden vastgesteld dat de Verenigde Staten voor de vrouwelijke deelname aan de arbeidsmarkt pas op de 37ste plaats zijn gerangschikt. Op het gebied van persvrijheid staat het land zelfs pas op de veertigste plaats.”
De Verenigde Staten, die in de tweede helft van vorig decennium de laatste keer de concurrentie-rangschikking aanvoerden, worden in de nieuwe rangorde gevolgd door Singapore, Duitsland, Zwitserland en Japan. De top tien bestaat verder uit Nederland, Hongkong, Groot-Brittannië, Zweden en Denemarken.
Treinen
Helemaal onderaan staat Tsjaad, voorafgegaan door Yemen, Haïti, Angola en Burundi. Het World Economic Forum waarschuwt in een commentaar ook nog dat de wereldeconomie zich onvoldoende voorbereid toont op de vierde industriële revolutie. Daarbij wordt opgemerkt dat de meeste landen over onvoldoende innovatievermogen beschikken.
België moest het voorbije jaar twee plaatsen inleveren en staat nu tussen Israël en Oostenrijk. De voorbije jaren stond België steeds tussen een vijftiende en een twintigste plaats. Opgemerkt dat vooral de prestaties op het gebied van informatica en problemen op de nationale arbeidsmarkt het land het voorbije jaar concurrentiekracht heeft doen verliezen.
Ook de efficiëntie van de Belgische treindiensten, de complexiteit van het fiscaal systeem en hoge belastingen op arbeid wegen volgens het rapport op de Belgische competitiviteit. Bovendien wordt gewezen op een problematische houding tegenover het ondernemersrisico.