9 signalen die aangeven dat de wereldeconomie zich op een keerpunt bevindt

De wereldeconomie lijkt haar hoogtepunt voorbij. Een reeks economische indicatoren wijst op een groeivertraging tot zelfs een recessie in 2019.

9 signalen

1. De Zuid-Koreaanse beursindex KOSPI-100

noteert nu bijna 19% lager dan bij het begin van het jaar. Het gaat om de grootste daling sinds de financiële crisis. Investeerders en grondstoffenhandelaars volgen de KOSPI 100 met meer dan buitengewone intersesse omdat de Zuid-Koreaanse economie uiterst exportgericht is en de scherpe daling anticipeert op een verdere vertraging van de export.

2. De Duitse beursindex DAX

noteert 14% lager dan in januari, zijn slechtste prestatie sinds 2016 en daarvoor sinds 2011.

3. De economische indicator van de OESO

noteert op zijn laagste niveau in 2 jaar en bevindt zich op een peil dat wijst op een vertraging van de economie.

4. De S&P 500

moet ook dinsdag opnieuw terrein prijsgeven en noteert nu amper 7% hoger dan een jaar geleden. Het gaat om de kleinste stijging in 2 jaar en ruim onder zijn piek van 24% begin dit jaar. Zelfs in de VS zijn er tekenen dat de stierenmarkt zijn momentum is kwijtgespeeld.

5. De Amerikaanse dollar noteert dichtbij zijn hoogste waarde in meer dan 25 jaar

tegenover een mand van buitenlandse, door Amerikaanse handelspartners, gehanteerde valuta. Een sterke dollar gaat traditioneel gepaard met een verstrakking van de monetaire politiek, niet enkel in de VS, maar overal ter wereld.

6. De olieschok

is ondanks een recente daling van de olieprijs in vele opkomende economieën al een feit. Door ongunstige wisselkoersen (lees: een dure dollar) zijn de records van een decennium geleden in vele landen over de hele wereld al gebroken.

7. Een combinatie van een dure Amerikaanse dollar, importtarieven en dalende verkopen

weegt op de Amerikaanse bedrijfsresultaten in het derde kwartaal. Tot nog toe hebben 35% van de 85 bedrijven die de S&P 500 bevolken dit kwartaal de omzetverwachtingen van de Wall Street-analisten niet gehaald.

8. Een kwartaalpeiling van Reuters onder 500 economen

maakt voor het eerst melding van een vertraagde globale groeiverwachting voor 2019. Slechts 3 van de 44 gepeilde economieën verwachten een lichte stijging van de economische groei.

9. Het Amerikaanse vrachtvervoer (spoor, binnenschip, lucht- en wegtransport)

kent nog steeds een lichte groei, maar die groei vertraagt na de voorbije tweeëneenhalf jaar onafgebroken te zijn gestegen.

Conclusie:

Afzonderlijk kan het belang van deze economische indicatoren vaak worden verwaarloosd, maar gecombineerd wijzen ze alle in dezelfde richting: die van een groeivertraging voor de wereldeconomie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20