Shell vreest honderden miljoenen dollars schade door orkaan Ida

Oliereus Shell raamt dat de storm Ida, die de Amerikaanse staat Louisiana en het noordoosten van de Verenigde Staten eind augustus trof, een nadelig effect van honderden miljoenen dollars op zijn resultaten over het derde kwartaal zal hebben. De orkaan heeft gewogen op zijn activiteiten “en zal naar verwachting een cumulatief negatief effect van ongeveer 400 miljoen dollar hebben op de aangepaste winst en operationele kasstroom in het derde kwartaal van 2021”, aldus het Brits-Nederlandse concern in een verklaring.

Eind augustus werd Louisiana getroffen door een zware orkaan van categorie 4. De storm breidde zich uit naar het noordoosten van de Verenigde Staten en veroorzaakte stortregens en plotselinge overstromingen, met name in New York. Ida noopte tot de evacuatie van offshore-platforms en had ernstige gevolgen voor de olieproductie in de Golf van Mexico. Enkele weken na de storm waren de oliefaciliteiten nog lang niet op volle capaciteit.

Geen invloed van hoge gasprijzen op winst

“De hoge gasprijzen zullen naar verwachting geen grote invloed hebben op de aangepaste winst van Shell uit de olieproductie”, klinkt het in de verklaring. Maar de maatschappij zegt wel te verwachten dat de cashflow in haar gasactiviteiten “aanzienlijk zal worden beïnvloed” door fluctuerende marges. Nadat de mondiale gasprijzen woensdag nieuwe recordhoogten hadden bereikt als gevolg van spanningen met Moskou over de bevoorrading, heeft sussende taal van Russisch president Vladimir Poetin over de productie de druk weggenomen.

De olieprijzen, die donderdagochtend daalden, blijven op een relatief hoog niveau, gesteund door het besluit van de Organisatie van Olie-exporterende Landen (Opec) en hun bondgenoten van maandag. Shell zei donderdag dat de aangepaste winst uit z’n olieproductieactiviteiten “naar verwachting tussen de 200 miljoen en 300 miljoen dollar negatief zal worden beïnvloed” door Storm Ida.

De operationele niveaus van de Shell-raffinaderijen zullen naar verwachting “tussen 70 en 74 procent” van de capaciteit bedragen “lager dan in het tweede kwartaal van 2021, opnieuw als gevolg van de impact van orkaan Ida”, aldus Shell in een bijgewerkte prognose voor het derde kwartaal.

De storm heeft ook gevolgen gehad voor zijn chemische fabrieken, waar “de capaciteit naar verwachting tussen 74 percent en 78 percent zal liggen”, hetgeen zijn winst met “ongeveer 100 miljoen dollar” zal benadelen. Dat bericht het Franse dagblad Le Figaro.

Nettowinst

Afgezien van de schade door de orkaan heeft de olie- en gasgigant waarschijnlijk een sterke periode achter de rug. Royal Dutch Shell had eind juli immers een nettowinst van 3,4 miljard dollar in het tweede kwartaal bekendgemaakt, profiterend van de sterke opleving van de olieprijzen sinds vorig jaar. De groep zal op 28 oktober zijn resultaten voor het derde kwartaal bekendmaken. (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20