Olieprijs op hoogste peil in 7 jaar

De olieprijs is maandag op het hoogste niveau sinds eind 2014 gesloten, nadat oliekartel OPEC+ aankondigde vast te houden aan de plannen om de olieproductie voorzichtig op te voeren. OPEC en de olieproducerende bondgenoten blijven bij hun besluit om in november 400.000 vaten per dag toe te voegen.

De beslissing die het in Wenen gevestigde oliekartel maandag, samen met niet-leden zoals Rusland, nam, ligt in de lijn van een eerder vastgesteld schema. Analisten hadden echter gehoopt op 800.000 vaten per dag.

Het besluit komt er nu de vraag naar olieproducten zoals benzine en vliegtuigbrandstof is toegenomen. Wereldwijd wordt er immers meer gereden en gevlogen nu de coronabeperkingen zijn versoepeld.

Momenteel pompen de 23 leden van OPEC+, met onder meer Saudi-Arabië, Mexico en Rusland, dagelijks zo’n 32 miljoen vaten olie per dag op, zo berekent het Internationaal Energieagentschap.

Hoogste prijs sinds 2014

De prijs van een vat ruwe olie steeg tot 78,38 dollar, de hoogste prijs sinds 2014, en daalde vervolgens tot 77,87 dollar op de New York Mercantile Exchange, een 2% hogere dagprijs. De internationale benchmark Brent noteerde 81,57 dollar, een stijging van 2,9%.

“De producerende landen, en met name OPEC+, moeten oppassen dat ze de prijzen niet te veel laten oplopen, anders kunnen we een negatieve reactie zien die een negatieve impact kan hebben op de economische groei na de pandemie,” zei Bjornar Tonhaugen, hoofd oliemarkten bij Rystad Energy.

“Niettemin zal OPEC+ de marktontwikkelingen zeker in de gaten blijven houden en kan het beleid in de toekomst indien nodig worden aangepast”, aldus Tonhaugen. OPEC+ heeft zijn volgende vergadering gepland voor 4 november.

En de VS?

Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van het Amerikaanse Witte Huis, uitte zijn bezorgdheid over de stijgende olieprijzen toen hij eerder deze week functionarissen van het belangrijkste OPEC-lid Saoedi-Arabië ontmoette. Dit gebeurde in het kader van gesprekken over de oorlog in Jemen, schrijft Associated Press.

Vorige week zei Jen Psaki, de persvoorlichter van het Witte Huis, dat de regeringsfunctionarissen met de OPEC het over de prijzen hebben gehad. Ze zouden naar manieren hebben gezocht om de kwestie aan te pakken toen de Brentolie vorige maand de kaap van 80 dollar per vat rondde.

De prijs van ruwe olie maakt ruwweg de helft uit van de benzinekosten aan de pomp in de VS. De nationale gemiddelde benzineprijzen zijn de afgelopen dagen stabiel gebleven op ongeveer 3,20 dollar per gallon, volgens de automobilistenbond AAA. Het gemiddelde is 97 cent meer dan een jaar geleden.

Lees ook: “Geen enkele politicus lijkt zich zorgen te maken”: 5 brandhaarden in de energiesector

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20