Prijs Brentolie met 80 dollar per vat hoogste in drie jaar

De oliemarkten klommen dinsdag voor de zesde dag op rij, gestimuleerd door een krapper aanbod en stevige vraagvooruitzichten. Zo steeg dinsdagochtend de prijs van een vat Brentolie (159 liter) op de Aziatische markten tot 80,20 dollar (68,65 euro), het hoogste niveau sinds oktober 2018.

Waarom is dit belangrijk?

De prijzen op de energiemarkt swingen de pan uit. "De drijvende kracht lijkt duidelijk escalerende energietekorten in China te zijn, terwijl het nog niet eens winter is. Zo concurreren Aziatische kopers met Europeanen voor spotleveringen van aardgas, en nu vermoed ik, spotleveringen van olie," schreef Jeffrey Halley, een senior marktanalist bij forexmakelaar Oanda, in een notitie ingekeken door Business Insider.
  • Brent ruwe olie-futures wonnen 67 cent, of 0,8%, tot 80,20 dollar per vat om 11:16 onze tijd, na het bereiken van hun hoogste niveau sinds oktober 2018 (toen 80,75 dollar).
    • Brent steeg maandag met 1,8 procent.
  • Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI) ruwe olie-futures stegen 79 cent, of 1%, tot 76,24 dollar per vat, na het raken van een sessiehoogte van 76,67 dollar, de hoogste sinds begin juli.
    • De vorige dag stegen ze met 2%.

Waardoor komt de hausse?

De energieproblemen van China zijn een factor in de prijsstijgingen van olie, zeiden analisten, “naast een tekort aan aardgas, dat zich wereldwijd zal verspreiden,” aldus Insider. De vraag naar aardgas zou moeten overslaan naar olie als alternatief, wisten de analisten.

Reuters lijstte nog een paar concrete voorbeelden op:

  • De orkanen Ida en Nicholas, die in augustus en september door de Amerikaanse Golf van Mexico raasden, beschadigden platforms, pijpleidingen en verwerkingscentra, waardoor de meeste offshoreproductie wekenlang stillag.
  • Ook de Afrikaanse topexporteurs Nigeria en Angola zullen het tot minstens volgend jaar moeilijk hebben om hun productie op te voeren tot hun door de Organisatie van Olie-exporterende Landen (OPEC) vastgestelde quota, als gevolg van onderinvesteringen en onderhoudsproblemen, waarschuwen bronnen.

OPEC+

De strijd van Nigeria en Angola is grotendeels dezelfde als die van verschillende andere leden van OPEC+, zoals die alliantie eigenlijk genoemd wordt. Deze hebben hun productie beperkt om de prijzen te ondersteunen, maar slagen er nu niet in om de productie op te voeren om aan de herstellende vraag te voldoen.

Overigens komt de OPEC+, later op de dag met een rapport over de verwachtingen voor de wereldwijde olievraag.

Hoe zien de zakenbanken het?

“De oliemarkten zijn aan het versnellen, nu een aanhoudend aanbodtekort de voorraaddekking doet krimpen tot het laagste niveau in decennia,” zei Barclays in een nota. De bank verhoogde zijn prognoses voor de Brent- en WTI-prijzen voor 2022 naar respectievelijk 77 pond en 74 dollar per vat.

Morgan Stanley ziet Brent in het derde kwartaal verhandeld worden tegen 77,5 dollar per vat in een basisscenario en tegen 85 dollar in een groeiscenario.

Goldman Sachs heeft zijn prognose voor de olieprijs verhoogd tot 90 dollar per vat, omdat de orkaan Ida volgens de bank “de meest hevige orkaan in de geschiedenis van de V.S.” zou moeten blijken te zijn.

Goldman meent ook dat de productieverhogingen door de OPEC+ de komende tijd niet voldoende zullen zijn om de groeiende vraag bij te houden.

Lees ook: Oliefondsen flink omhoog en techfondsen omlaag op Wall Street

(NS)

Meer