Energie Agentschap IEA roept Rusland op om meer gas te leveren aan Europa

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) heeft dinsdag Rusland opgeroepen om meer aardgas te leveren aan Europa. De opmerkelijke oproep komt er nu de gasprijs door het dak gaat en de koudere herfst- en wintermaanden voor de deur staan.

Volgens het IEA komt Rusland zijn langetermijncontracten met Europese klanten na, maar levert het minder aan Europa dan in 2019.

“We denken dat Rusland meer kan doen om de beschikbaarheid van gas in Europa te verhogen en te verzekeren dat de voorraden aangevuld worden tot een niveau dat volstaat voor de komende verwarmingsseizoen in de winter. Dit is ook een opportuniteit voor Rusland om zijn geloofwaardigheid als betrouwbare leverancier van de Europese markt te onderstrepen”, zegt het IEA in een mededeling.

Gazprom

Het agentschap telt dertig leden waaronder België, maar Rusland is geen lid. Rusland is de belangrijkste gasleverancier van Europa. Het staatsbedrijf Gazprom lijkt echter te wachten op de goedkeuring voor exploitatie van de gaspijpleiding Nord Stream 2 om meer te leveren.

Het IEA voorspelt dat “de Europese gasmarkt wel eens voor nieuwe stresstesten zal komen te staan van ongeplande bevoorradingsstoringen en koudegolven, vooral als ze laat in de winter plaatsvinden.” De Europese gasvoorraden liggen lager dan het gemiddelde van de voorbije vijf jaar, maar bevinden zich nog niet op de bodemniveaus van 2017.

Vraag en aanbod

De gasprijzen in Europa gaan de jongste weken door het dak door het spel van vraag en aanbod. De vraag is gestegen door het snelle economische herstel na de lockdownperiodes. Het aanbod blijft om verscheidene redenen achterop hinken, geeft het IEA aan.

“Recente stijgingen van de wereldwijde aardgasprijzen zijn het resultaat van meerdere factoren, en het is onnauwkeurig en misleidend om de verantwoordelijkheid bij de transitie naar schone energie te leggen”, zegt IEA-directeur Fatih Birol daarover nog.

Lees ook: Aardgasprijzen schieten omhoog: wat betekent dat voor jouw gasfactuur?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20