“Scherm van maanstof mogelijk wapen tegen verdere klimaatverandering”

“Scherm van maanstof mogelijk wapen tegen verdere klimaatverandering”
Jose A. Bernat Bacete/Getty Images

Maanstof kan mogelijk een bescherming bieden tegen de verdere opwarming van de aarde. Het stof zou immers gebruikt kunnen worden om op ongeveer één miljoen mijl van de aarde een scherm te creëren om de intensiteit van het zonnelicht te kunnen temperen. Dat zegt een studie van astrofysici aan de University of Utah.

Waarom is dit belangrijk?

In het rapport van de University of Utah wordt voorgesteld om raketten op het maanoppervlak af te vuren. De inslag op de maanbodem zou een massa stof kunnen doen opdwarrelen. Die wolk zou kunnen worden gebruikt om tussen de aarde en de zon een scherm met zandkorrels te bouwen. Hierdoor zou het licht en de warmte van de zon gedeeltelijk kunnen worden tegengehouden. De operatie zou echter wel op geregelde tijdstippen moeten worden herhaald.

Zonlicht dimmen: De maankorrels bleken volgens onderzoeksleider Ben Bromley precies de juiste grootte en samenstelling te hebben om het zonlicht op een efficiënte manier te temperen.

  • Het team van Bromley keek naar verschillende stoffen, waaronder steenkool en zeezout, die gebruikt zouden kunnen worden om het zonlicht in de ruimte met mogelijk 2 procent te dimmen.
    • Om het zonneschild in stand te houden, zou de operatie wel elk jaar moeten worden herhaald.
  • Bromley erkende dat het initiatief een bijzonder complex project zou worden. Daarbij zou ook mogelijk een nieuw ruimtestation moeten worden gebouwd om de stofwolken te dirigeren naar locaties die de gecreëerde schaduw zo lang mogelijk in stand zouden kunnen houden.
  • Het gebruik van het maanstof zou wel het voordeel bieden dat het leefmilieu op aarde ongemoeid zou worden gelaten, in tegenstelling tot een aantal eerder gesuggereerde alternatieven, waarbij onder meer werd voorgesteld reflecterend stof in de atmosfeer van de planeet te verspreiden.
  • De wetenschappers wijzen er wel op dat het gebruik van maanstof geen substituut kan zijn voor de primaire taak om in de eerste plaats de uitstoot van broeikasgassen op aarde te verminderen.
    • “De eerste prioriteit blijft uiteraard het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen op aarde, maar alle mogelijkheden moeten worden onderzocht, voor het geval er meer tijd nodig is om oplossingen op aarde te voorzien”, luidt het.

Controversieel: De manipulatie van het wereldklimaat, met inbegrip van pogingen om het zonlicht te weerkaatsen, vormt een controversieel en nog relatief jong antwoord op de klimaatcrisis.

  • Ted Parson, expert milieurecht aan de University of California – Los Angeles (Ucla), noemde het initiatief een interessante denkpiste, die – onder meer omwille van de kosten – wellicht nooit in praktijk zal worden gebracht.
  • Anderen maken echter gewag van een nutteloze en mogelijk gevaarlijke afleiding van de dringende noodzaak om het verbranden van fossiele brandstoffen af te bouwen.
    • “Het idee om de maan of asteroïden nabij de aarde te ontginnen om kunstmatig delen van het zonlicht te blokkeren, is geen oplossing voor de voortdurende en toenemende klimaatcrisis”, waarschuwt Frank Biermann, professor mondiaal duurzaam beleid aan de Universiteit Utrecht.
    • “Wel is er nood aan een massale vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, waarvoor een snelle technologische vooruitgang en sociaal-economische transities nodig zijn. Een ontginning van de maan is niet het antwoord dat we nodig hebben.”
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.