‘Schedelschilderij’ Basquiat verplettert voorspelling en levert bijna 77 miljoen euro op

Het werk uit 1983, getiteld ‘In This Case,’ overtrof ruim de raming van 50 miljoen dollar. 

Het schilderij van de ter ziele gegane graffitikunstenaar Jean-Michel Basquiat ging gisteravond onder de hamer bij Christie’s in New York, weet persbureau Bloomberg. Het leverde 93,1 miljoen dollar op en werd daarmee het op één na duurste werk van de kunstenaar dat op een veiling werd verkocht.

Verloop van de verkoop

Het bieden startte vanaf 40 miljoen dollar.

Na ongeveer zes minuten bieden werd het bijna 2 meter hoge schilderij afgehamerd op 81 miljoen dollar. De veilinghuiskosten die de koper moest betalen, voegden daar nog eens 12 miljoen dollar aan toe. Het lot werd met weinig tamtam verkocht; er was immers geen publiek om voor de verkoop te applaudisseren. 

Het kunstwerk werd voor het laatst openbaar aangekocht in 2002, toen het bij Sotheby’s over de toonbank ging voor iets minder dan 1 miljoen dollar. Daarna werd het in 2007 privé verkocht voor een niet nader genoemd bedrag. 

Nog volgens Bloomberg was de verkoper van gisteravond Giancarlo Giammetti, voormalig voorzitter van modehuis Valentino. De koper is niet onmiddellijk bekend.

Ster

Basquiat was altijd al een ster op de kunstmarkt. In het midden van de jaren 1980 verdiende de Amerikaanse artiest 1,4 miljoen dollar per jaar, zelfs toen zijn verslaving aan verdovende middelen uit de hand liep. (Basquiat stierf aan een overdosis heroïne in 1988.) 

De piekprijs voor een Basquiat op een veiling werd bereikt in 2017. Toen werd een ander schilderij van een schedel, uit 1982, voor 110,5 miljoen dollar verkocht aan de Japanse internetmiljardair Yusaku Maezawa bij Sotheby’s in New York. 

Eerder dit jaar veilde Christie’s het duurste Picasso-schilderij sinds het begin van de pandemie. (mah)

Lees ook: Zeldzame paars-roze diamant onder de hamer voor 38 miljoen dollar

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20